YHT Biletlerinde Ankara - Yozgat - Sivas Seferlerinde Büyük Zam Geldi! İşte Yeni YHT Bileti Fiyatları...

YHT Biletlerinde Ankara - Yozgat - Sivas Seferlerinde Büyük Zam Geldi! İşte Yeni YHT Bileti Fiyatları...
Artan Maliyetler ve Yedek Parça Fiyatları Sebebiyle YHT Biletlerine Zam Geldi!

Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) biletlerine yapılan zam haberleri ülke genelinde gündemi sarsmaya devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda CHP Milletvekili Utku Çakırözer'in zamların sebebini sorması üzerine, YHT biletlerine enflasyonun üzerinde zam yapıldığını açıkladı.

Bakan Uraloğlu, yapılan zamların arkasındaki nedenleri şu şekilde açıkladı: "Enerji giderleri, bakım giderleri ve personel maliyetleri gibi işletme masrafları ile yatırım harcamalarındaki artışlar, kısmen enflasyon artışının üzerinde gerçekleşti. Ayrıca, YHT setlerinde kullanılan yurtdışı kaynaklı yedek parça fiyatlarının aşırı artması, geçmiş yıllarda YHT bilet fiyatlarına yapılan zamların enflasyonun altında kaldığını gösterdi. Bu nedenle 2023 yılında YHT biletlerine, açıklanan yıllık enflasyonun üzerinde bir zam yapma zorunluluğu doğdu."

Yapılan zam sonucu, Ankara - Yozgat ve Sivas YHT bilet fiyatları da etkilendi. Yozgat-Sivas bilet fiyatı 221 liradan 335 liraya, Ankara-Sivas bilet fiyatı 312 liradan 475 liraya, Ankara-Yozgat bilet fiyatı 170 liradan 260 liraya, Yozgat-Kırıkkale bilet fiyatı ise 156 liradan 240 liraya yükseldi.

Bu ardışık zamların, YHT yolcu sayılarına da olumsuz etkisi oldu. Ankara-Eskişehir ve Ankara-Konya hatlarını kullanan yolcu sayısı, 2019 yılına göre önemli bir azalma gösterdi.

Özellikle İstanbul-Ankara arasında yapılan zamlar, bilet fiyatlarını yükselterek tren yolculuğunu pahalı bir seçenek haline getirdi. Örneğin, 2022'nin başında 84 TL olan İstanbul-Ankara bileti, ardışık zamlar sonucu eylül ayında 430 TL'ye yükseldi.

Eskişehir-Ankara YHT bileti ise 2023 yılı başında 95 TL iken yüzde 140 oranında artışla 225 TL'ye çıktı.

YHT biletlerine yapılan bu son zam, tartışmalara neden olurken, yolcuların seyahat maliyetlerini artırarak alternatif ulaşım seçeneklerine yönlendireceği düşünülüyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum