İslam Memiş’ten altın tahmini! Tarih verdi... 3000 TL seviyesini görecek!

İslam Memiş’ten altın tahmini! Tarih verdi... 3000 TL seviyesini görecek!
2023 yılı, altın fiyatlarının tarihi zirvelere ulaştığı bir dönem oldu. Ancak 2024'e daha yavaş bir başlangıç yapıldı.

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (Fed)’nin altın fiyatları üzerindeki etkisi %25'e yükselirken, merkez bankalarının altın talebi ve jeopolitik risklerin etkisi %22 seviyesinde gerçekleşti. Buna rağmen, 2024 için ekonomistler altın fiyatlarında sağlam bir yükseliş beklediklerini ifade ediyorlar.

Fed Etkisi Kısa Sürdü

Fed'in faiz oranlarını sabit tutma kararının ardından altın fiyatları kısa bir süre için yükselişe geçti. Başkan Powell, Mart ayında bir indirim olmayacağını belirtti ve ons altın fiyatı Şubat ayının ilk gününde 2072 dolara ulaştı. Ancak bu yükseliş kısa sürdü ve fiyatlar 2052 dolar seviyelerine geriledi.

Goldman Sachs'tan Altın Tahmini

Goldman Sachs analistleri, Fed'in kararlarının kısa vadeli hareketlere neden olabileceğini ancak güçlü destek sayesinde herhangi bir düşüşün sınırlı kalacağını savundu. Merkez bankalarının alımları ve güçlü perakende talebi sayesinde altına olan fiziki talebin yüksek kaldığını ve bu durumun fiyatlar için önemli bir destek oluşturduğunu belirtti. Altın için 12 aylık hedeflerini ons başına 2.175 dolar olarak belirlediler.

Gram Altında Yeni Rekor

Türkiye'de, Kapalıçarşı'da işlem gören gram altın fiyatı 2070 liraya kadar yükselerek yeni bir rekora imza attı. Çeyrek altın 3.450 TL ve Cumhuriyet altını 14.100 TL seviyelerine ulaştı. Bu artışın ardından piyasadan yeni tahminler geldi.

Şubat Ayı ve Yıl Sonu Tahminleri

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş'e göre, 2024 yılı altının 'altın çağı' olacak. Özellikle Şubat ayında 2090 lira, sonraki etapta ise 2150 TL seviyesinin beklendiğini ifade etti. Yaz aylarını düşünerek 2500-2700 lira seviyelerinin beklendiğini ve yılın 3000 TL seviyesinde tamamlanacağını öngördü. Memiş, bu kademeli yükselişlerin altın fiyatlarını ucuz bıraktığını ve alım fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Kapalıçarşı Kuyumcuları Ne Diyor?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artırımları sonrası vatandaşların yatırım tercihleri değişti ve iç piyasada altına olan talep düştü. Kapalıçarşı kuyumcularından Anıl Şengül, son dönemde altına yatırım yapanların azaldığını belirtti. Faiz artırımlarının ardından halkın daha çok faize yatırım yaptığını ifade eden Şengül, altının uzun vadeli bir yatırım aracı olduğunu ve mevcut fiyatların bir alım fırsatı olarak değerlendirilebileceğini söyledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.