Emekliye En az 17.680 lira Maaş! 2 Formül Netleşti... 4A, 4B, 4C SSK, Bağ-Kur, Memur Emeklisi Bayram Edecek!

Emekliye En az 17.680 lira Maaş! 2 Formül Netleşti... 4A, 4B, 4C SSK, Bağ-Kur, Memur Emeklisi Bayram Edecek!
Temmuz ayında emekli maaşlarına yapılacak zam oranları için gözler TÜİK'in Haziran enflasyon verilerine çevrildi. SSK ve Bağ-Kur emeklileri için öngörülen yüzde 25,39'luk artış, en düşük emekli maaşını önemli ölçüde yükseltecek.

Son dakika gelişmelerine göre, Temmuz ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak zam oranları için gözler TÜİK’in açıklayacağı Haziran ayı enflasyon verilerine çevrildi. Ocak ayında yüzde 49,25 oranında zamma tabi tutulan emekliler, bu dönemde de enflasyon oranlarına endeksli bir artış bekliyorlar. 16 milyon emeklinin merakla beklediği yeni emekli maaşları ve zam oranlarıyla ilgili detaylar netleşmeye başladı.

Temmuz Emeklilik Zammı Netleşiyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Nisan ayı enflasyon verileri, 4 aylık toplam enflasyonun yüzde 18,72 olarak gerçekleştiğini ortaya koydu. Bu oran, Bağ-Kur ve SSK emeklilerinin alacakları zammı belirlerken, memur emeklileri için de 4 aylık enflasyon farkı yüzde 3,23 olarak hesaplandı. Memur emeklileri, ayrıca yüzde 10’luk toplu sözleşme zammını da almaya hak kazandılar.

En Düşük Emekli Maaşı Tahminleri

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın açıklamalarına göre, emekli maaşlarında asgari ücret seviyesine yükseltme beklentileri gerçekleşmeyecek. Ancak emekliler için iki farklı zam formülü öne çıkıyor: İlk olarak, 6 aylık enflasyon tahmini olan yüzde 25,39 üzerinden bir artış, bu da mevcut en düşük emekli maaşını 10,000 TL'den 12,539 TL'ye çıkarabilir. İkinci formül ise yıl sonu enflasyon beklentisi olan yüzde 44,19’a dayalı bir artış olup, bu da en düşük maaşı 14,419 TL’ye taşıyabilir.

Emekli Kök Maaşı ve Zam Beklentileri

4 aylık enflasyon oranına göre Bağ-Kur en düşük kök maaşı 12,081 lira, tarım emeklilerinde kök aylık 9,601 lira, 2000 sonrası emekli olan SSK’lılar için kök aylık 8,364 lira, 2000 öncesi emekli olan SSK’lılar için ise 13,492 lira olarak hesaplandı. Emeklilere yapılacak zam, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) piyasa katılımcıları anketinde öngörülen Mayıs ve Haziran enflasyon tahminleriyle daha da netlik kazanacak.

Memur Emeklilerine Öngörülen Zam

TCMB’nin tahminlerine göre, memur emeklileri için Temmuz 2024'te uygulanacak zam oranı yüzde 19,94 olabilir. Bu durumda, şu an 14,741 lira olan en düşük memur emekli maaşı, 17,680 liraya yükselecek. Bu artış, memur emeklilerinin maaşlarında önemli bir iyileştirme sağlayacak.

Bu veriler ışığında, emeklilerin maaşlarına yapılacak zam oranlarının kesinleşmesi için TÜİK’in 3 Temmuz'da açıklayacağı Haziran ayı enflasyon verileri büyük önem taşıyor. Emekliler, bu verilerle birlikte Temmuz ayında maaşlarında ne kadar artış olacağını öğrenecekler.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.