Mobbing ile İlgili Emsal Niteliğinde Karar

Mobbing ile İlgili Emsal Niteliğinde Karar
Son dönemlerde iş yerlerinde mobbing olaylarının artması ile birlikte, Yargıtay duruma el attı. Artık mobbing davaları için kesin delil gösterme zorunluluğu bulunmuyor.

Son dönemlerde iş yerlerinde mobbing olaylarının artması ile birlikte, Yargıtay duruma el attı. Artık mobbing davaları için kesin delil gösterme zorunluluğu bulunmuyor. Alınan karar ise diğer mobbing davaları için emsal niteliği taşıyor.

İş yerlerinde genellikle sistematik şekillerde uygulanan mobbing faaliyetleri çalışanların psikolojik baskı altına girmelerine ve işinden ayrılmasına yol açıyor.

İnsanların mobbing davaları açması çoğu zaman talep edilen hakların alınması için yeterli olmuyordu. Mobbing olaylarının kanıtlanmasının zor olması, çalışanların hak talebinde bulunmasının önüne geçiyordu.

Mahkemeler, mobbing olaylarında, davacı kişinin haklarını alabilmesi için ispat sunulması gerektiğini öne sürmüştü. Bu nedenle çoğu mobbing davasının sonucu, mobbing’e uğrayan kişinin aleyhinde oluyordu.

Bu durum mobbing’e maruz kalanların işlerini kayıp etmemeleri için olaya göz yummalarına neden oluyordu. Fakat Yargıtay’ın yeni aldığı kararla birlikte psikolojik şiddete uğrayanlar, hakarete uğrayanlar ve mobbing’e maruz kalanlar için bu durum değişecek gibi görünüyor.

Mobbing ile ilgili geçmişte alınan mahkeme kararı yeniden gündeme geldi. Mahkeme daha önceden mobbing’e maruz kaldığı için mahkemeye başvuran kişinin isteğini kesin kanıt sunamadığı gerekçesi ile reddetmişti.

Mobbing ile İlgili Emsal Niteliğinde Karar

Mahkeme tarafından alınan karar Yargıtay tarafından incelendi. Yapılan incelemeler, mobbing olayının ispatının imkansız olduğunu gösteriyordu. Yalnızca dava açılmış olması bile, yeterli delilin bulunduğu anlamına gelmekteydi. Böylece mahkemenin vermiş olduğu karar Yargıtay tarafından oy birliği ile bozulmuş oldu.

Yargıtay’ın kararına göre, davacı haklı görüldü ve ayrıldığı iş yerinden maddi ve manevi hak, tazminat talep etmesi uygun görüldü. Alınan kararla birlikte diğer mobbing davalarında da benzer karar verileceği görülüyor.

İş Hukuku Mobbing’e uğrayanların kesin delil toplamadan, soruşturma sonrasında haklı çıkması halinde iş yerinden hak ve tazminat talep etme hakkı bulunuyor.

Kaynak:https://ilkayuyarkaba.av.tr/

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.