Veteriner hekimler, hayvanların gebe olup olmadıklarından hastalık taşıyıp taşımadıklarına kadar her şeyi en ince ayrıntısına kadar kontrol etti. Sağlık açısından sorun teşkil edecek olan kurbanlıklar ayrıldı. Alıcıların gönlü artık daha rahat…
Vatandaşların gönlü rahat olsun
Sağlıktan ve temizlikten asla ödün vermeyen Altındağ Belediyesi, bu düşüncesini Kurban Satış ve Kesim Merkezi’ne de taşıdı. Tesiste, sağlık açısından her türlü önlemin alınması dikkatlerden kaçmadı. En ufak bir detayın bile göz ardı edilmediği merkezde, bu sefer de veteriner hekimler görev başındaydı. Altındağ Belediyesi Veteriner Müdürlüğü ile Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nin ortaklaşa düzenlediği programda, sağlık hizmetleri hem satıcıların hem de alıcıların ayağına geldi. Barınaklardaki hayvanlara tek tek sağlık taraması yapıldı. Bu uygulamayla birlikte vatandaşlar, kurbanlıklarını gönül rahatlığıyla aldı. Yapılan hayvan sağlığı denetlemesi, vatandaştan da tam not aldı.
Bu tüyolara dikkat
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden Dr. Seçkin Salar, sağlıklı bir kurbanlığın nasıl seçileceği hakkında bilgi verdi. Salyalı, burun ve göz akıntısı olan hayvanların doğru bir tercih olmadığını ifade eden Dr. Salar “Hayvanın burun üst kısmı ve çevresi tamamen kuru olmamalı. Bu bölgenin hafif nemli olmasında fayda var.” dedi.
Dr. Salar, hareketsiz ya da halsiz hayvanların herhangi bir sağlık sorunuyla karşı karşıya kalabileceğine dikkati çekerek, gözlerin ve tüylerin parlak olması gerektiğini vurguladı. Kurbanlıklarda gebeliğin önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirten Dr. Salar, rektal palpasyon yöntemiyle ve ultrason cihazıyla gebe hayvanları teşhis edebildiklerini söyledi. Dr. Salar sözlerine şöyle son verdi: “Kurbanlıkların ağız çevresinde ve diş etinde kanama olmamalı. Solunumu iyi olan hayvanlar tercih edilebilir. Hayvanın sıska olması da bir soru işareti. Alıcılar hayvanların kulak küpelerine de dikkat etsin.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.