Açık Köklü ve Tüplü Ceviz Fidanları

Açık Köklü ve Tüplü Ceviz Fidanları
Ceviz fidanı yetiştiriciliği için akıllara takılan iki detayı açıklık getirecek araştırma yazımızı sizlerle paylaşıyoruz.

Dikim zamanı olarak iki ayrı dönemde dikilebilen ceviz fidanları açık köklü ve tüplü olarak ikiye ayrılmakta olup açık köklü fidanlar adı gibi çıplak köklü olarak dinlenme dönemlerinde, tüplü fidanlar ise torbalı olarak dikime hazır şekilde yılın 12 ayı dikilebilmektedir.

TÜPLÜ CEVİZ FİDANI NEDİR?

Ceviz bahçesi kurma düşüncesi olan üreticilerin bize fazlasıyla yönelttikleri sorulardan biri de TÜPLÜ CEVİZ FİDANI NE DEMEK ve tüplü ceviz fidanı dikim işlemini nasıl yapacağız gibi sorulardır. Tüplü fidan demek, fidan üretiminin açık arazide değil torba içerisinde ve seralarda yapılması demektir.

Bu fidanlar genel olarak kışın erken başladığı ve geç bittiği bölgelerde bahar ve yaz dikiminin yapılabilmesi için üretilmektedir. Çünkü açık köklü fidanların dikim süresi mart sonunda bitmektedir. Mart sonunda hala kar altında olan bölgeler kasım aralık aylarında da dikim yapamamışlar ise mecburen tüplü fidan dikimi yapma durumunda kalıyorlar. Yani ceviz fidanı dikimi zamanı açık köklü için kasım ayının 15’inden mart ayı sonuna kadar, tüplü fidan için ise yılın 12 ayıdır. Ancak temmuz ve ağustos ayları ülkemizde çok sıcak geçtiğinden bu aylarda dikim işlemi riskli olabilmektedir.

Dikimi için ise tercihen yazdan çukurları açılmış ve toprağı yanmış olması uygun olacaktır. Eğer yazdan çukur açılamamış ise yine baharda da açmanın bir sakıncası yoktur. Minimum 60 cm ve maksimum 1,5 metre derinliğinde açılan çukurun dibine tercihen yanmış hayvan gübresi (çukurun derinliğine göre 3-5 kürek) toprakla karıştırıp atılarak yaklaşık 30 cm derinlik kalacak şekilde kapatılır.

Daha sonra tüplü fidanın poşet dibi oval biçimde kesilir fidan çukura konduktan sonra poşet boydan da bir kez kesilince poşet çıkarılmış olunur ve etrafına toprak atılır. Burada ki amaç fidan çevresinde ki toprağın dağılmasını engellemektir. Daha sonra fidan dibindeki toprak ayakla ezilerek can suyu verilir. Saydığımız bu işlemler tüplü badem fidanı için de geçerlidir. Duruma fiyat olarak bakacak olursak ise açık köklü ceviz fidanı fiyatı ile tüplü ceviz fidanı fiyatı arasında da fark vardır. Bunun en bariz nedeni de üretim süresi farkıdır.

Açık köklü fidan en az iki yılda satışa hazır hale gelebilirken tüplü fidan bir yıl gibi kısa bir sürede satışa hazır hale gelebilmektedir.

Açık köklü ceviz fidanı üretim şekli, tohumun kapalı seralara değil de açık arazilere ekilerek ve yine açık arazide aşılanıp satışa hazır hale geldikten sonra köküyle birlikte topraktan sökülmesiyle elde edilen üretim biçimidir. Bu üretim şeklinde genellikle bilezik göz aşı sistemi uygulanır ve bilezik aşılı fidanlar kalite yönünden birinci sıradadır.

Ancak bu aşı sistemini uygulamak için mikro klima alanına ihtiyaç vardır. Bunun içindir ki bandırma ceviz fidanı üretiminde lider konumdadır. Açık köklü ceviz fidanları Bandırma'daki ceviz fidanı üreticilerinden alınabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.