Doların Düşüşüyle Motorinde Zam Yarı Yarıya Azaldı

Doların Düşüşüyle Motorinde Zam Yarı Yarıya Azaldı
Barış Pınarı Harekatı’nın 120 saatlik süre ile aksamasının ardından piyasalarda son günlerde olumlu gelişmeler yaşanmaya devam ediyor.

Doların Düşüşüyle Motorinde Zam Yarı Yarıya Azaldı

Barış Pınarı Harekatı’nın 120 saatlik süre ile aksamasının ardından piyasalarda son günlerde olumlu gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Doların hızlı bir düşüş eğilimi içinde olması, motorin fiyatlarında beklenen zam artışının da yarı yarıya azalmasını sağladı. Türkiye’nin operasyon kararı almasının ardından 5 TL 93 kuruşa kadar yükselen dolar, yaşanan yeni gelişmelerin ardından 5,80 TL’nin altına düşmüştür. Motorin fiyatlarında beklenen ve güncel olarak hesaplanan zam oranı da yaşanan yeni gelişmeler sayesinde 16 kuruştan 9 kuruşa kadar gerilemiştir. Geçtiğimiz gece yarısında söz konusu zam 7 kuruş pompaya yansıtılması ile 2 kuruş eşel mobil kapsamında ÖTV kapsamında karşılanması beklenmektedir.

Bu hafta için benzinde herhangi bir değişiklik ön görülmezken, motorinde yaşanan zam beklentisinin düşmesi araç sahiplerini sevindirmiştir. Dolar kurunun hızla gerilemeye devam etmesi önümüzdeki dönemlerde motorin başta olmak üzere diğer tüm sektörlerde olumlu gelişmeleri yaşanması beklenmektedir.

Motorinde Zam Beklentisi Yarıya Düştü

Barış Pınarı Harekatı kapsamında 120 saatlik aranın ardından dolar hızlı bir düşüş yaşamıştır. Akaryakıt sektöründe dolar kuru ve ürün fiyatlarında yaşanan yeni gelişmeler birçok kişi tarafından ilgiyle takip edilemeye devam ediyor. Global piyasalarda motorinin geçtiğimiz haftalarda yukarı yönlü hareketi vatandaşlar tarafından endişeyle takip edilmişti. Motorinin ton fiyatının 590 dolardan 595 dolara çıkması yeni zam beklentilerinin de yükselmesine neden olmuştu.

Barış Pınarı Operasyonunun başlaması ile doların fırlaması akaryakıt sektöründe yeni zam beklentilerinin artmasına neden olmuştur. 120 saat süren ateşkes ile 16 kuruşluk zam beklentisi motorin için 9 kuruşa kadar geriledi. Doların gün içinde 5,80 TL’nin altına düşmesi ile 7 kuruşluk zam pompaya yansırken 2 kuruşluk kısmın ÖTV kapsamında karşılanması sağlanmıştır.

Brent petrolde beklentinin altında bir hareket gözlemlenmiştir. 60 dolar seviyesinin altında seyreden brent petrol, 58 dolara kadar geriledi. Dolar kurunun Barış harekatı kapsamında yükselmesi ile 5,93 TL seviyesine çıkması piyasalarda beklentileri değiştirmiştir.

Motorine 7 Kuruşluk Zam Yansıtıldı

Türkiye’nin Suriye operasyonu ve dolar kurunun hızlı artışı motorin için yapılması hedeflenen zam oranlarını 16 kuruşa kadar çıkarmıştır. Türkiye’nin 120 saat ara vermesinin ardından dolar kurunun gevşemesi motorine yapılması planlanan zammında yarı yarıya azalmasına neden olmuştur. 5,93 TL seviyesinden 5,80 TL’ye gerileyen dolar kuru, motorine yapılacak zammın 16 kuruştan 9 kuruşa gerilemesini sağlamıştır.

7 kuruşluk zammın geçtiğimiz gün pompaya yansıtılmasının ardından, 2 kuruşluk kalan kısmın Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ile karşılanmıştır. Eşel mobil kapsamında ÖTV ile karşılanan 2 kuruşluk zam ile toplamda motorin için 7 kuruşluk bir zam yapılmıştır.

Piyasalarda yaşanan son gelişmeler doğrultusunda uzmanlar tarafından benzin fiyatlarında bu hafta ve önümüzdeki haftalar için olağanüstü herhangi bir zam gelişmesi beklenmiyor.

Benzinde Zam Beklenmiyor

Türkiye’nin sınır ötesi operasyon kararı almasının ardından hızlı bir yükselişe geçen dolar kuru, yarın sona erecek olan ateşkesin ardından hızla gevşemeye başlamıştır. Doların düşüş yaşamasının ardından motorin için yapılması hedeflenen zam oranı yarı yarıya azalırken benzinde herhangi bir hareketlilik yaşanmamıştır. Petrol fiyatının 60 dolar seviyesinde seyretmesi ve gün için 58 dolara kadar düşmesi bu hafta için uzmanlar tarafından petrol için önemli bir gelişmenin yaşanmayacağı yorumunu doğurmuştur.

Barış Pınarı Harekatına bir süre ara verilmesi ile piyasalarda yaşanacak yeni gelişmeler uzmanlar tarafından yakından takip edilmektedir. En son 16 kuruşluk zam beklentisinin motorin için 9 kuruşa kadar gerilemesi tüm piyasalarda olumlu havanın hafta boyunca devam etmesine neden olmuştur.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.