Fazıl Say Kimdir?

Fazıl Say Kimdir?
Klasik batı müziği piyanisti ve bestecisi olan Fazıl Say, Türkiye’nin en önemli müzisyenlerinden biridir.

Klasik batı müziği piyanisti ve bestecisi olan Fazıl Say, Türkiye’nin en önemli müzisyenlerinden biridir. Klasik ve çağdaş klasik tarzlarında piyano ile icra yapan Fazıl Say, dünyaca bir üne sahiptir. Sayısız ödüle ve başarıya imza atan Fazıl Say, günümüzde hala sahne performanslarına yurt içi ve yurt dışında devam etmektedir.

Dünyanın en öneli sanat merkezlerinde ve ülke başkentlerinde sayısız konser veren Fazıl Say, günümüzde yaşayan en önemli piyanistler arasında sayılmaktadır. Dünyaca ünlü Fazıl Say, aktif olarak çalışmalarına devam etmektedir.

Fazıl Say Kimdir? Hayatı ve Biografisi

14 Ocak 1970 yılında Ankara’da dünyaya gelen Fazıl Say, yazar ve müzikolog bir baba ve eczacı bir annenin çocuklarıdır. Dudak damak yarığı hastalığı ile dünyaya gelen Fazıl Say, çok erken yaşlarında henüz bebekken bir ameliyat geçirmek zorunda kalmıştır. Yaşadığı bu sorun nedeniyle doktor tarafından üflemeli çalgı çalması tavsiye edilmiştir. Bunun üzerine Fazıl Say daha küçük yaşlarında melodika çalmaya başlamıştır.

Henüz 4 yaşındayken piyano çalmaya başlayan Say, Ankara Devlet Konservatuarı Üstün Yetenekli Çocuklar için özel olarak verilen bir eğitime tabi tutulmuştur. Burada adlığı eğitimin ardından 1987 yılında konservatuarın piyano ve kompozisyon bölümlerini başarılı bir şekilde tamamlamıştır.

Alman bursu ile çalışmalarına Düsseldorf Müzik Yüksek Okulunda devam eden Fazıl Say, 1991 yılında konçerto solisti diploması almayı başarmıştır. 1992 yılında Berlin’de Tasarım Sanatları ve Müzik Akademisi bünyesinde piyano ve oda müziği öğretmeni görevine getirilmiştir.

1994 yılında Genç Konser Solistleri Avrupa yarışmasında birinci olan Fazıl Say, takip eden yıllarda başarılarına hız kesmeden devam etmiştir. 1995 yılında ABD’nin New York kentinde yapılan kıtalararası yarışmada yine birincilik ödülüne layık görülmüştür. Bu tarihlerden itibaren Fazıl Say profesyonel olarak konser kariyerine başlamıştır.

Kısa süre içinde başarıları ile müzik otoritelerinin dikkatini çekmeyi başaran Fazıl Say; oratoryo, piyano konçertosu, farklı formlara ait orkestra, oda müziği, şan, ve piyano için birçok farklı beste yapmıştır.

Yaptığı çalışmalar arasında en dikkat çekenleri ise Nazım Hikmet ve Metin Altıok Ağıtı başlıklı eseri, Mozart’ın 250. Doğum yılına özel bestesi ve daha birçok farklı çalışma yer almaktadır.

1995 yılından günümüze kadar çok çeşitli projelerde ve çalışmalarda yer alan Fazıl Say, Avrupa başta olmak üzere dünyanın her yerinde konserlerine ve çalışmalarna devam etmektedir.

2007 yılında İtalya Floransa Festivali kapanış konserinde Zubin Mehta’nın yönettiği dünyaca ünlü Floransa Orkestrası ile yirmi binden fazla izleyici karşısında açık hava konseri sunmuştur. Aynı yıl Montreuz Caz Festivalinde piyano jürisi başkanlığı görevinde bulunmuştur.

Türk Halk Ozanı Aşık Veysel’in aynı adlı eserinden esinlenerek oluşturduğu albümü Kara Toprak, ABD’de Bilboard listelerinde 6’ıncı sıraya kadar yükselmeyi başarmıştır.

2008 yılında Sivas 93 adlı tiyatro oyunun müziklerini de besteleyerek önemli bir başarıya imza atmıştır. Edebiyat özellikle de şiire olan ilgisi Fazıl Say’ın eserlerinde yoğun olarak hissedilmektedir. Dünyaca ünlü yerli ve yabancı birçok sanatçı ile çeşitli projelerde bir araya gelen Fazıl Say, 2008 yılında Avrupa Birliği tarafından Kültür Elçisi olarak seçilmiştir.

Fazıl Say Kimdir? Sanat Hayatı ve Ödülleri

Kariyeri boyunca çok sayıda müzik ödülüne layık görülen Fazıl Say’ın aldığı ödüller:

AB Piyano Yarışması – 1991
Genç Konser Solistleri Yarışması Avrupa ve Dünya Birinciliği – 1994 – 1995
Radio France/ Beracasa Vakfı Ödülü – 1995
Le Monde de La Musique – 2000
Classica Ödülü – 2000
Deutsche Phono Akademie Echo Ödülü – 2001
Fransa Laiklik Komitesi, Uluslararası Laiklik Ödülü – 2015 vb.
Daha birçok ödüle layık görülmüştür.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.