"15 Temmuz Şehitler Anıtı"nın açılışı 16 Temmuz Pazar günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak

"15 Temmuz Şehitler Anıtı"nın açılışı 16 Temmuz Pazar günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak
-BAŞKAN GÖKÇEK:"TÜRK MİLLETİNİN GÖSTERDİĞİ DEMOKRASİ MÜCADELESİNİN GELECEK NESİLLERE AKTARILMASI AMACIYLA YAPILANBU DEV ESERİ, 24 GÜN GİBİ KISA BİR SÜREDE TAMAMLADIK""HERGÜN ORTALAMA 500 KİŞİ, GECE-GÜNDÜZ ÇALIŞTI"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Cumhurbaşkanlığı Kulliyesi'nin ana giriş kapısının karşısına yapılan"15 Temmuz Şehitler Anıtı"nın, 24 gün gibi bir sürede tamamlandığını ve yarın(16 Temmuz Pazar)sabah namazı sonrası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışının yapılacağını belirtti.

Başkan Gökçek, 15 Temmuz hain darbe girişimi karşısında Türk milletinin gösterdiği mücadelenin ve kazanılan demokrasi zaferinin unutulmaması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla Sanatçı Sinan Turaman tarafından tasarlanan anıtın yapımı için 24 günden bu yana gece-gündüz demeden her gün ortalama 500 kişinin çalıştığını bildirdi.

Anıtın yapımı öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a eskizlerinin sunulduğunu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu anıta onay verdiğini belirten Başkan Gökçek, kaideleriyle birlikte yaklaşık 34 metreye ulaşan ve yapımı tamamlanan anıtın açılışa hazır olduğunu söyledi.

-15 TEMMUZ ŞEHİTLER ANITI’NDA 4 FİGÜR İŞLENDİ…

Başkan Gökçek,Anıtta“Tek Millet, Tek Bayrak, Tek Vatan ve Tek Devlet”i simgeleyen 4 figürünün işlendiğini belirterek, şöyle dedi:

“-Tek Devlet; Cumhurbaşkanlığı forsu ve altında da Türk devletlerini simgeleyen yıldızlara yer verdik,

-Tek Millet; Bronz replikadan yapılan 81 insan figürünün, ellerinde bayraklarla gösterdikleri milli mücadeleyi anlatmaya çalıştık.

-Tek Bayrak; Bayrağımızın 20-25 santimetre kalınlığında mermer rölyef uygulaması yer aldı,

-Tek Vatan; Türkiye haritası ve 81 ilimizin ismi yer alıyor.

-En tepede de 7 bölgeyi temsil eden insan figürlerinin taşıdığı ay yıldız şeklindeki tepe tacı bulunuyor.”

Anıtın içe bakan dört yüzeyinde ise 15 Temmuz’da hayatını kaybeden şehitlerin taş baskı portre ve isimlerinin yer aldığını anlatan Başkan Gökçek, bu bölümde ayrıca bir de siyah toros taşından bir mozole bulunduğunu ve bu mozolenin üstünde de yine 249 şehidin isminin yazıldığını anlattı. Başkan Gökçek,“Girişe bakan yüzün en üst sırasında da Şehit Ömer Halisdemir’in ismi bulunuyor”dedi.

Anıtta özel bir gece aydınlatması uygulandığını da kaydeden Başkan Gökçek, anıtın 3 bin 200 metrekare alan üzerine kurulduğunu, eserin toplam 250 tona yakın malzeme kullanılarak çelik ve mermerlerle inşa edildiğini, anıtın yapımında kullanılan Safranbolu mermerinin ise çok incelikle işlendiğini bildirdi.

Başkan Gökçek, Anıtın açılışının yarın(16 Temmuz -Pazar)sabahı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içinde yer alan Millet Camii'nde topluca kılınacak sabah namazının ardından, muhtemelen saat 05.30 sıralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirileceğini kaydederek tüm vatandaşları açılışa davet etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.