İnci kefalinin 'tatlı yolculuğu' büyülüyor

İnci kefalinin 'tatlı yolculuğu' büyülüyor
Van Gölü'nde yaşayan inci kefali, üreme ayı olan 15 Nisan-15 Temmuz'da güçlü bir yolculuğa çıkıyor. Gölün tuzlu ve sodalı suyundan derelerdeki tatlı sulara doğru yüzmeye başlayan milyonlarca inci kefalinin yolculuğunu görmek isteyen bir hayli şahıs bu göçün gözlemlendiği noktalara geliyor.

İnci kefalinin 'tatlı yolculuğu' büyülüyor

Van Gölü'nde yaşayan inci kefali, üreme ayı olan 15 Nisan-15 Temmuz'da güçlü bir yolculuğa çıkıyor.

Gölün tuzlu ve sodalı suyundan derelerdeki tatlı sulara doğru yüzmeye başlayan milyonlarca inci kefalinin yolculuğunu görmek isteyen bir hayli şahıs bu göçün gözlemlendiği noktalara geliyor.

İnci kefali izleme ve gözetleme noktalarından Erciş ilçesindeki balık bendi mesire alanının yakınından geçen Çılgın Çayı'na gelen ziyaretçiler, suyun akışının tersine yüzen ve önlerine çıkan manileri zıplayarak aşmaya çalışan balıkların eşsiz yolculuğuna şahit oluyor.

Göç sırasında martıların balıkları avlama gayreti de alakayla izleniyor.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğr. Abonesi Mustafa Akkuş, yaptığı konuşmada, inci kefalinin endemik balık cinsi olduğunu belirterek, "İnci kefali hayatını Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı sularında devam ettiriyor fakat üremek için tatlı sulara lüzum dinliyor. Bu sebeple her sene faize yarıyılı olan nisan ve temmuz ayları geldiğinde inci kefalleri Van Gölü'ne dökülen derelere sürüler halinde göç ediyor." dedi.

Akkuş, inci kefalinin gelecek jenerasyonlara aktarılması için korunması gerektiğine de vurgu yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.