Necdet Tosun Kimdir?

Necdet Tosun Kimdir?
Türk sinemasının sevecen yüzü Necdet Tosun, vefatının 44. yılında anılıyor. Necdet Tosun, 19 yıllık televizyon kariyeri boyunca sayısız filmde rol aldı ve samimi tiplemeleriyle Türk sineması sevenlerinin gönüllerinde adeta taht kurdu.

Necdet Tosun Kimdir?

Türk sinemasının sevecen yüzü Necdet Tosun, vefatının 44. yılında anılıyor. Necdet Tosun, 19 yıllık televizyon kariyeri boyunca sayısız filmde rol aldı ve samimi tiplemeleriyle Türk sineması sevenlerinin gönüllerinde adeta taht kurdu. Vefatının 44. yıl dönümü dolayısıyla mezarı başında anılan Necdet Tosun hakkında pek çok internet kullanıcısı araştırma yapmayı sürdürüyor. Necdet Tosun kimdir, nerelidir, nasıl vefat etmiştir gibi soruların yanıtlarını arayan kişiler, yazımızdan Türk sinemasının sevilen ismi Necdet Tosun hakkında tüm merak ettikleri konuları bulabilirler.

Necdet Tosun, 3 Ağustos 1926 yılında Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde dünyaya geldi. Çocukluğu burada geçen Tosun, ortaokulu bitirmeden eğitimine ara vermek zorunda kalarak pek çok lokanta, leblebici ve terzide çırak olarak çalıştı.

Necdet Tosun’un hayatında dönüm noktası oluşturan gelişme o sıralar Balıkesir Burhaniye’de bulunan bir film ekibinin kendisini İstanbul’a davet etmesiyle yaşandı. Bu şekilde resmen sinema dünyasına adım atan usta oyuncu, profesyonel oyunculuk kariyerine ilk olarak 1957 yılında Muharrem Gürses’in yönetmenliğinde beyaz perdeye aktarılan “Allı Gelin” adlı filmde rol alarak başlamış oldu.

Necdet Tosun özellikle siyah beyaz filmler ile başladığı sinema hayatında canlandırdığı güler yüzlü aşçı rolüyle geniş kitlelerin beğenisini kazanıp akıllarda yer etti. Sempatik oyunculuğu ve daima güler yüzlülüğü ile Türk sinemasını yakından takip eden sinemaseverlerin gönlünde taht kurdu. Usta oyuncunun samimi ve sevecen tiplemesi olan bu aşçı rolü kendisiyle bütünleşti.

Evliliği ve Çocukları

Türk sinemasının en sevilen yüzlerinden biri olan Necdet Tosun’un eşi Sevim Tosun’dur. Bu evlilikten 2 oğlu olan Tosun ailesinin Erdal ismindeki oğlu 9 Nisan 1963 tarihinde, Gürdal ismindeki oğulları ise 14 Mart 1967 tarihinde dünyaya geldi. Necdet Tosun’un her iki evladının dörder kilogram ağırlığında doğması o dönem basın gündeminde epey yer ederek çok konuşulan konular arasında yer aldı. Necdet Tosun, ilk oğlu Erdal’ın 4 kilogram ağırlığında doğmasının ardından ikinci oğlu olan Gürdal’ın da 4 kilogram ağırlığında dünyaya geldikten sonra dönemin meşhur yayını Ses Dergisi’ne bir röportaj vermişti.

Sempatikliği ile daima gönüllerde yer eden Necdet Tosun, dönemin en çok takip edilen yayını olan Ses Dergisine verdiği röportajda; “Adımız Tosun. Çocuklar da maşallah tosun gibi oluyor. Şimdi benim gibi 150 kiloluk bir adamın ufacık bir çocuğu olsa ayıp olmaz mı?” ifadelerini kullanmıştı. O dönem epeyce konuşulan ve Türk sinemasını yakından takip eden sinemaseverler tarafından sempatik bulunan bu gelişmeler hakkında Necdet Tosun sözlerine şu şekilde devam etmişti: “Biz soydan gürbüz insanlarız. Babam da benim gibiydi. Hatta ben babamın yanında ufak kalırım. O en az 200 kilogram ağırlığında vardı ama nazar değmesin diye kendini tarttırmazdı. Ne yapalım? Yalnızca çocuklarımız değil, torunlarımız bile bu gidişle tosuncuk olarak dünyaya gelecek.” ifadelerini kullanmıştı.

Necdet Tosun Nasıl Vefat Etti?

Türk sinemasının güler yüzlü ve sempatik rolleriyle gönüllerde taht kuran usta oyuncunun vefatı da çok merak ediliyor. Sevilen oyuncu iş dolayısıyla gitmiş olduğu Almanya’da trafik geçirdi. Ağır yaralı olarak Almanya’da hastaneye kaldırılan Necdet Tosun, durumu biraz iyileşince İstanbul’a getirildi. Ancak ünlü oyuncu kazadan tam 13 gün sonra 10 Mayıs 1975 tarihinde hayatını kaybetti.

Vefatının Ardından Yeşilçam Yasa Boğuldu

Sanatçının trajik vefatının ardından dönemin gazetelerinde görüşlerine yer verilen usta oyunculardan Sadri Alışık, Necdet Tosun ile tanışma hikayesinin anlatmıştı.“Tanışmamış aşağı yukarı 1960 yılına rastlar” diyen Alışık, film setinde soyunma odasına doğru ilerlerken bir şarkı duyduğunu ifade etmişti. Sözlerine “Tük müziğini çok sevdiğim için durdum ve dinledim. Şarkı bittikten sonra merak edip paravanın arkasına baktım ve Necdet Tosun ile göz göze geldim. İkimiz de birbirimizi gıyaben tanıdığımız için ‘Merhaba’ dedik ve el sıkıştık. Aradan yıllar geçti ve biz bu şarkının tanışma şarkımız olduğunu hiç unutmadık.” şeklinde devam etmişti.

19 Yıllık Kariyerinde 400’e Yakın Filmde Oynadı

Necdet Tosun, “Yasemin’in Tatlı Aşkı”, “Fadime”, “Fatoş Sokakların Meleği” ve “Veda” filmlerinde aşçı rolüyle sevenlerinin karşısına çıktı. Usta oyuncu 19 yıllık oyunculuk kariyerine 400’e yakın film sığdırmayı başardı. Vefatının ardından babaları gibi oyunculuğu seçen Gürdal ve Erdal Tosun da çok sayıda tiyatro oyununda ve sinema filminde rol aldı. Erdal Tosun 30 Kasım 2016’da 53 yaşındayken İstanbul’da geçirdiği trafik kazasıyla yaşama veda etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.