BAŞKAN GÖKÇEK, “ANITKABİR’DE RANT” İDDİALARINA BELGELERLE VE FOTOĞRAFLARLA AÇIKLIK GETİRDİ

BAŞKAN GÖKÇEK, “ANITKABİR’DE RANT” İDDİALARINA BELGELERLE VE FOTOĞRAFLARLA AÇIKLIK GETİRDİ
ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MELİH GÖKÇEK, MİMARLAR ODASI’NIN DÜNDEN BU YANA SÜRDÜRDÜĞÜ “ANITKABİR’E KONUT İZNİ” VERİLDİĞİNE DAİRİDDİALARININ ASILSIZ OLDUĞUNU, BELGELERLE, FOTOĞRAFLARLABİR KEZ DAHA İSPATLADI...

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Mimarlar Odası Başkanı’nın,“Anıtkabir’de konut ve rant izni”verildiğine ilişkin iddialarının asılsız olduğunu, belgelerle, fotoğraflarla bir kez daha gözler önüne serdi.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan, sonra da Twitter hesabından , plan değişikliğinin belgelerini paylaşan Başkan Gökçek, son olarak da Büyükşehir Belediyesi Başkanlık makamında basın toplantısı düzenledi. İddia edildiği gibi Anıtkabir planında hiçbir konut izni ve oynamanın söz konusu olmadığının altını çizen Başkan Gökçek, Belediye Meclisi'nde yapılan değişikliğin, Anıtkabir’in ana sınırlarının yer aldığı planla bir ilgisi olmadığını, fotoğraf ve belgeleriyle ortaya koydu.

-"MİMARLAR ODASI BİR KEZ DAHA YANILDI, YANILTTI…"

Daha önce de defalarca kez farklı konularda belge ve fotoğraflarla Mimarlar Odası’nı haksız çıkaran Başkan Gökçek, bu kez de Anıtkabir konusunda ortaya atılan iddiaları çürüttü.

Başkan Gökçek, bu konuda Mimarlar Odası’nın basına beyanatlar verip, tweet'ler attığını, bazı CHP milletvekillerinin de Mimarlar Odası’nın arkasına takıldığını kaydederek,“Twitter’da da çok ciddi olarak bir trol alemi var. Onlar da hiç durmadılar, peşine takıldılar ve‘Anıtkabir’i yıktırmayız, ranta açtırmayız, kimse Anıtkabir’e dokunamaz’mesajları atıyorlar… Arkadaş kim dokunuyor, böyle bir saçmalık olabilir mi? Ama gerek bu odalar, gerekse CHP milletvekilleri alışmışlar, kamuoyunu yanıltmaya, aldatmaya ve ondan sonra aldattıkları konunun arkasına takılıp, onunla gitmeye”dedi.

-“ANLATTIKLARININ GERÇEKLE ALAKASI YOK”

“Söylediklerinin, anlattıklarının, hiçbir gerçekle alakası yok. Yapılan iş, sadece mevcut durumun, tabiri caizse plana işlenmesinden ibaret”sözleriyle konuşmasını sürdüren Başkan Gökçek, Anıtkabir alanının sarı renkle, cephesindeki binaların bulunduğu ve sit alanı olarak belirlenen kısmının da kırmızı renkle çizildiği harita görüntülerini göstererek devam ettiği açıklamasında şunları söyledi:

“Sarıyla çizgili olan alan, Anıtkabir’in yasal sınırları. Bizim yeni yaptığımız değil, oldum olası bulunan sınırları. Bir de kırmızı çizgi var. Kırmızı çizgili bölüm de sit alanını gösteriyor. Bu ne demek biliyor musunuz? Anıtkabir’e bitişik olan alanlar, yani cephe veren alanların hepsi sit alanında kalıyor ve kanun diyor ki: 'Siz buradaki sit alanı içinde kalan bir yere herhangi bir şey yapacaksanız, gelip Kurul'dan izin alacaksınız.”

-“YILLAR ÖNCE YAPILMIŞ LOJMANLAR”

Anıtkabir alanının dışında kalan ve belirlenen sit alanı içinde yeşille çizilmiş olan ve mevcut askeri lojmanların bulunduğu bölgeyi de basın mensuplarına gösteren Başkan Gökçek,“Şimdi esas plan değişikliği yapılan yer, yeşille çizilmiş olan alan. Burada gördüğünüz binalar, 6 tane askeri lojman. Yıllar önce yapılmış... Yapılırken, bir Allah’ın kulunun sesi çıkmamış. Mimarlar Odası ses etmemiş. Kaçak yapılan binaların kontrolü, direkt olarak ilçe belediyelerine aittir. İlçe belediyeleri kalkıp, ‘Bu binaları niye yaptınız’ dememişler. Belki 30-40 yıldır oturuluyor, şimdi akıllarına gelmiş Mimarlar Odası’nın ve bize ‘Vay efendim, siz nasıl bunu meşru hale getirirsiniz?’ diyorlar”açıklamasını yaptı.

-“MEVCUT OLAN DURUMU KORUMAKTAN BAŞKA BİR ŞEY YOK”

Anıtkabir’in arkasına doğru giden kısımda bulunan ve Anıt Park ile Gençlik Spor Genel Müdürlüğü’nün spor alanının karşısındaki söz konusu bölgeye ilişkin,“Anıtkabir ile bu yerin, aslında fiilen herhangi bir ilişkisi yok. Sadece plan gereği sit alanı içine alınmış”sözleriyle açıklık getiren Başkan Gökçek,“Fevzi Çakmak Caddesi ile Akdeniz Caddesi’nin kesiştiği yerdeki lojmanlar için askeriye,‘Binalarımızı meşru hale getirin, biz bunları yıkmayacağız’diyor. Biz de ‘tamam’ deyip, binalar için plan değişikliği yaptık ve askeri alan ilan ettik.Başka herhangi bir şey değil. Yani mevcut olan durumu korumaktan başka hiçbir şey yapmadık. Ne ilave var, ne de bir şey var. Mülkiyet de doğrudan doğruya Milli Savunma Bakanlığı’na ait. Yani ilave edilen bir şey yok”diye konuştu.

-İKİNCİ DEĞİŞİKLİK, ASKERİYENİN KAMULAŞTIRMADAN VAZGEÇMESİ…

Anıtkabir’in alt tarafında kalan ve plan değişikliği yapılan alana da açıklık getiren Başkan Melih Gökçek, şu bilgileri verdi:

“Bu alanı da 2012 yılında askeriye teklif edip demiş ki, ‘Biz Anıtkabir’i genişletmek istiyoruz, müsaade eder misiniz?’ Biz de‘Tamam, bizim için mahsuru yok, buyrun, o bölgeyi kamulaştırın’demişiz. Sonra 2017 yılında askeriye,‘Vazgeçtik burayı kamulaştırmaktan. Lütfen planınızı yaparken, burayı yeniden vatandaşa iade edin, zaten binaları var, onlar da otursun’demiş. Biz de yeniden‘tamam’diyip, kamulaştırma alanından çıkarmışız. Yani bizim Belediye olarak yaptığımız özel bir planlamamız yok.”

Anıtkabir’in içinde kalan alanın da burada görev yapan askerlerin eğitim alanları, sosyal tesisleri ve halı sahası olduğunu, buranın da yıllar önce yapıldığını kaydeden Başkan Gökçek,“O da Anıtkabir’in en dip bölümünde. Yıllardır olan tesisler. Burayı da‘meşru hale getirin’demişler ve biz öyle bir karar koymuşuz, yıkıp yeniden yapmasınlar diye”açıklamasını yaptı.

-“TALEP, MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI’NDAN GELDİ… KARAR OY BİRLİĞİYLE GEÇTİ”

Daha önce konuya ilişkin yaptığı açıklamalarda olduğu gibi bir kez daha talebin Milli Savunma Bakanlığı’ndan geldiğini, bunun talep yazılarının basın mensuplarına dağıtıldığını, Twitter hesabından da paylaştığını ifade eden Başkan Melih Gökçek,“Ayrıca konuya ilişkin Büyükşehir Belediye Meclisi’nden alınan karar, AK Parti, CHP ve MHP gruplarının hepsinin ‘evet’ oyuyla, oybirliğiyle geçti. Gelip CHP’lilerden hesap sorsanıza... Soran yok. CHP’li Çankaya Belediyesi müsaade etmiş. Niye hesap sormuyorsun? Ama iş demagojiye gelince, zirve yapıyorlar”dedi.

-“KONUYU DA ANLAMAKTAN ACİZLER, AÇIK SÖYLÜYORUM”

Başkan Gökçek, bir gazetecinin, Mimarlar Odası’nın iddiasının ne olduğunu sorması üzerine Başkan Gökçek,“Şimdi tabii olayın farkında değiller. Bunlar laf ola beri gele diye ellerine bir meclis kararı geçti. O konuyu da anlamaktan acizler, açık söylüyorum. Kendilerine göre Anıtkabir’in içerisinde lojman yapımına müsaade ettiğimizi zannediyorlar. Yapılaşma hakkı verdiğimizi zannediyorlar. Yok böyle bir şey”dedi

Mimarlar Odası ile ilgili daha önce sürekli dile getirdiği,“Bunlara samanlık bile çizdirmem”sözünü gazetecilere hatırlatan Başkan Gökçek,“Gerçekten bilgileri yok. Anlamıyorlar. Mimarlar Odası’ndaki mimarlar genellikle gerçek hayatta mimarlık yapmadıkları ve teori üzerinde çalıştıkları için böyle çuvallıyorlar. Burada da çuvalladılar resmen. Şimdi çırpınıyorlar, yine rezil oldular”diye konuştu.

-“ATATÜRK MESELESİNİ EN BÜYÜK İSTİSMAR KONUSU YAPIYORLAR”

Başkan Gökçek, konunun gündeme getirilmesini,“Atatürk meselesini en büyük istismar konusu yapıyorlar”sözleriyle ifade ederek,şöyle konuştu:

“Atatürk istismarından başka bir şey değil. Sen nasıl kalkıp da hangi hakla ‘Ben senden daha fazla Atatürkçüyüm’ diye iddia ediyorsun? Var mı böyle bir şey? Ama insanları neyle istismar edecekler, neyle sokağa sürükleyecekler, arkasında güzel bir laf olması lazım. ‘Efendim Anıtkabir elden gidiyor. Anıtkabir’i imara açıyorlar. Rant’… Ya bir şey söyleyeyim, böyle bir şey yok da Anıtkabir’in içerisine bina yapılsa, bunu askerler yapacak. Belediye'nin rantla ne ilgisi olur ya? Ruhsat verme işi de Çankaya Belediyesi’ne ait, bize ait değil. Yalan Rüzgarı.”

-“MAHKEMEYE VERİRLERSE REZİL OLURLAR”

Bir gazetecinin, Mimarlar Odası’nın, alınan kararı yargıya taşıyacakları yönünde bilgi iletilmesi üzerine Başkan Gökçek,“Hiç durmasınlar. Şimdi rezil oldular. İşin doğru olduğunu, bu basın toplantısı ve Twitter’la ben ortaya koydum. Gördü herkes, rezillik diz boyu. Nesini mahkemeye verecekler? Verirlerse rezil olurlar”diye cevapladı.

Başkan Gökçek, Anıtkabir’le alınacak plan değişikli kararlarının Koruma Kurulu’nda görüşüldüğünü hatırlatarak,“Koruma Kurulu’ndan geçiyor. Koruma Kurulu’ndan geçerken Çankaya Belediyesi’nin de temsilcisi var orada. Çankaya kurul üyeleri, hem 2012’de hem 2017’de yapılan oylamada plan değişikliğinde oy birliğiyle karar veriyorlar. Yani itirazları yok. Kamulaştırma 2012’de yapılsın, 2017’de de kaldırılsın deniyor. Her iki kararda da Çankaya’nın elemanı var”dedi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Candan’ın, Çankaya Belediyesi’nde işe gitmediği yönündeki açılan davayı da gazetecilere hatırlatan Başkan Gökçek,“Çankaya Belediyesi’nde çalıştığı halde kendi arkadaşları gidip oraya imza attığı halde, Çankaya Belediyesi’nin yetkisinde olduğu halde, oraya gık demiyor. Düzmece bilgilerle bizi akıllarınca mat etmeye çalışıyorlar. Kamuoyunu meşgul etmekten başka bir şey değil”dedi.

-“ASKERİ LOJMANLAR KAÇAK STATÜSÜNDEYDİ”

Başkan Gökçek,“Askeri lojmanların bu plana değişikliğine kadar kaçak statüsünde miydi?”yönünde soru yöneltilmesi üzerine, ‘evet’ yanıtını vererek, yapılan plan değişikliğinin, bunların meşru hale getirilmesi olduğunu söyledi. Başkan Gökçek,“Aslında Çankaya Belediyesi’nin suçunu ortadan kaldırdık. Birisi gidip de Çankaya Belediyesi hakkında suç duyurusunda bulunsa, 'Siz bu binaların yapımına niye müsaade ettiniz?' dese, başları belaya girer. Çünkü kaçak yapılmış, neden yaptırdın? Biliyorsunuz imarda uygulama yetkisi, kentsel dönüşümler hariç ilçe belediyelerine ait”dedi.

Başkan Gökçek, ayrıca Anıtkabir sınırları içerisinde bulunan Çankaya Belediyesi’ne ait Anıtpark’tan da söz ederek, şunları söyledi:

“Çankaya Belediyesi kullanıyor. Burası Anıtkabir'in içi. Kimsenin gıkı çıkmıyor buraya… Enteresan değil mi? Bakın lojmanlar içeride kalmıyor. Ama sarı çizgi içerisinde (Anıtkabir’in sınırları) Çankaya’nın parkı. Hadi bir cevap versinler. Sen nasıl Anıtkabir’i park olarak nasıl kullanırsın? İçerde bir çocuk parkı vardı, gidip yıktılar. Hatırlayın. Ha burada yapmışsın ha orda, ikisi de içinde sayılıyor. Her yıl konser yapıyorsunuz Anıtkabir’in içinde. Nasıl izah edecekler bir sorun bakalım. Özellikle Mimarlar Odası’na sorun… Benim arkadaşım var, Aylin Nazlıaka... O çok iyi anlıyor bu işlerden, ona sorun. ‘Burası Anıtkabir’e ait olmasına rağmen siz burada şarkı türkü söylüyorsunuz. İçinde park yapmışsınız. Bu Anıtkabir’e tecavüz sayılır mı? Sayılmaz mı?’ Bir izah getirsin.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.