Kredi Kartı İle Alışverişlerde Dikkat! Yeni Dönem Başladı

Kredi Kartı İle Alışverişlerde Dikkat! Yeni Dönem Başladı
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından geçtiğimiz gün yapılan tebliğde, kredi kartı işlemleri için bir sonraki gün nakde çevirme için komisyon getirilmiştir.

Kredi Kartı İle Alışverişlerde Dikkat! Yeni Dönem Başladı

Kredi karlı ile satış yapanlar için yepyeni bir düzenleme geçtiğimiz günlerde uygulanmaya başlanmıştır. Kredi kartı ile satış işlemlerinde, söz konusu işlemin ertesi gün nakde çevrilmesi halinde bankalara ödenecek komisyonlar için %1,6’lık bir komisyon üst sınırı getirilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından geçtiğimiz gün yapılan tebliğde, kredi kartı işlemleri için bir sonraki gün nakde çevirme için komisyon getirilmiştir.

Kredi kartlı satışlara getirilen bu yeni düzenleme ile yeni tebliğ çeşitli tartışmalara neden olmuştur. 01 Kasım 2019 tarihi itibariyle uygulamaya girecek olan yeni düzenlemenin neler getireceği ise merak konusudur. Kredi kartı ile satışta yeni dönem hakkında tebliğ Merkez Bankası tarafından bir tebliğ ile tüm ilgili kurumlara gönderilmiştir.

Kartlı Satışlarda %1,6 Komisyon Ödenecek

TCMB tarafından ‘’Mevduat ve Kredi Faiz Oranları ve Katılma Hesapları Kar ve Zarar Katılma Oranları ile Kredi İşlemlerindeki Faiz Dışında Sağlanacak Diğer Menfaatler Hakkında Tebliğ’’  16 Ekim 2019 tarihinde değişiklik yapılmıştır. Yeni düzenleme ile 1 Kasım’dan itibaren tüm kredi kartı ile satışlar için ertesi gün ödemenin nakde çevrilmesi halinde %1,6 oranında komisyon üst sınırı uygulaması getirilmiştir.

Kartlı satışlar hakkında yapılan yeni düzenlemeden önce bankalar tarafından üye iş yeri komisyon oranları banka tarafından belirlenmekteydi. Yeni değişiklik mal ve hizmet alımları için her ne sebeple olursa olsun, ertesi gün nakde çevirme işlemleri için %1,60’lık bir komisyon uygulanacaktır. Yeni düzenlemenin birçok farklı avantajı ve dez avantajı bulunmaktadır.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanından İlk Açıklama Geldi

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekip Avdagiç tarafından yeni düzenlemeye ilişkin ilk açıklama yapılmıştır. Yapılan açıklamaya göre üye iş yerlerine uygulanacak komisyon üst sınırının daha önce bankaların kendi politikalarına göre belirlendiği ve bu komisyon oranın %3’lere kadar çıktığı ifade edilmiştir. Bu yönüyle Merkez Bankasının mevcut tebliğde düzenlemeye gitmesi kredi kartı ile satış yapanlar için önemli bir avantaj haline gelmiştir.

İTO Başkanı ayrıca 01 Kasımdan itibaren geçerli olacak uygulama için üye işyerlerinin komisyon ödemelerinde çok önemli bir regülasyon olduğuna dikkat çekmiştir. Merkez Bankası tarafından yapılan yeni uygulamada %1,60’ın üzerinde komisyon talep edilmeyecek. Bu sayede hem tüketici hem de işletmelerin üzerindeki yükün büyük bir bölümü kaldırılmıştır.

Yapılan yeni düzenleme hakkında önemli değerlendirmelerde bulunan İTO Başkanı Şekip Avdagiç, %1,60’ın üzerine banka kredi kartı satış komisyonun geçmemesinin büyük bir avantaj olduğuna vurgu yapılmıştır.

700 Milyar TL Harcama Yapılmış

Geçtiğimiz 2018 yılına ait verilere göre toplam kredi kartı ile 700 milyar TL’nin üzerinde kartlı alışveriş gerçekleştirilmiştir. Oldukça büyük bir oranda ödeme yapılan bir alanda üye iş yerlerinden ertesi gün nakde çevirme işlemleri için bankalar tarafından talep edilebilecek komisyon üst sınırının sabitlenmesini birçok kişi olumlu karşılamıştır.

İTO Başkanı Avdagiç tarafından açıklama da bu verilere de yer verilerek, %3 seviyelerine kadar çıkan komisyon oranlarının yeni düzenleme sayesinde sabit kalmasının işyerleri üzerindeki baskıyı büyük ölçüde azaltacağı ifade edilmiştir. Yapılan yeni komisyon düzenlemesi ile sadece işletmeler değil hem tüketiciler hem de kamu açısından birçok farkı fayda ortaya çıkacağının altını çizmiştir.

Kredi kartı ile satış gerçekleştiren işletmelerin, Merkez Bankası tarafından mevcut tebliğde düzenleme ile kredi kartı satışta nakde çevirme üst limitini sabitlemesi karlılık oranı da arttıracaktır. Merkez Bankasının yeni düzenlemesi bankalar haricinde birçok kesim için büyük avantajlar sağlayacaktır. Uygulamanın başarılı olup olmayacağı ise gelecek dönemlerde ortaya çıkacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.