SGK Borcu Yoktur Başvurusu ve Dilekçesi?

SGK Borcu Yoktur Başvurusu ve Dilekçesi?
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından birçok farklı hizmetin elektronik ortama aktarılması ile vatandaşların birçok işlemi elektronik ortam üzerinden yapması mümkün hale getirilmiştir.

SGK Borcu Yoktur Başvurusu ve Dilekçesi?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından birçok farklı hizmetin elektronik ortama aktarılması ile vatandaşların birçok işlemi elektronik ortam üzerinden yapması mümkün hale getirilmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumuna herhangi bir alanda borcu olmadığını kanıtlamak ve borcu yoktur yazısı isteyen kişi ya da kurumlara bu belgeyi teslim etmeleri için Sosyal Güvenlik Kurumuna doğrudan giderek dilekçe ile başvuru yapmaları gerekmekteydi. Ancak günümüzde SGK e borcu yoktur yazısı için e – borcu yoktur sisteminin kullanılması mümkündür.

İşyeri sahiplerinin eğer tescilli bir işyeri dosyası ve SGK kapsamında sigortalı çalışanı yoksa sistem üzerinden borcu yoktur yazısı alması mümkün değildir. Elektronik ortam üzerinden borcu yoktur yazısı almak isteyen kişilerin sisteme giriş yapmaları için gerekli olan kullanıcı adı ve şifrelerini SGK ilgili birimlerinden almaları gerekmektedir.

SGK Borcu Yoktur Belgesi Nedir, Ne İşe Yarar?

İşletme sahiplerinin veya vatandaşların SGK’ya borcu olmadığını kanıtlamak için alacağı belge borcu yoktur yazısıdır. Kredi çekmek, devlet teşviklerinden yararlanmak veya ihalelere katılmak için vatandaşlardan borcu yoktur yazısı almaları talep edilebilmektedir. Bir süredir internet üzerinden sunulan bu hizmetten yararlanmak için kişilerin kuruma başvuru yapmaları gerekmektedir.

Geçmiş yıllarda Sosyal Güvenlik Kurumu İl/İlçe Müdürlüklerinden alınan bu belge günümüzde dijital ortamlar üzerinden rahatlıkla alınabilmektedir. Türkiye’nin son yıllarda hemen hemen tüm resmi kurum işlemlerini e – devlet üzerine taşıması sayesinde vatandaşların kısa sürede ağır aksak işleyen resmi işlemlerini elektronik ortam üzerinden gerçekleştirmeleri sağlanmıştır. Ancak yine de internet üzerinden SGK borcu yoktur yazısının alınması için bazı şartların sağlanması gerekmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumuna yapacağınız başvurunun ardından kullanıcı adı ve şifre ile sisteme giriş yaparak birçok farklı SGK hizmetinden yararlanabilirsiniz. SGK borcu yoktur aktivasyon gerçek kişi ve tüzel kişiler için ayrı ayrı yapılacağı için ilk başvuru sırasında talebin kuruma bildirilmesi gerekmektedir.

SGK Borcu Yoktur Başvurusu ve Dilekçesi?

SGK Borcu Yoktur Belgesi Nereden Alınır?

Günümüzde hemen hemen tüm resmi işlemlerin elektronik ortamlara aktarılması vatandaşların kolayca işlemlerini yapmasını sağlamıştır. Çoğu işlem e – devlet üzerinden gerçekleştirilmesine rağmen bazı işlemler e – SGK uygulamaları üzerinden yapılmaktadır. Daha önceden bu yazıyı almak isteyen kişilerin kuruma gitmeleri gerekmekteydi. Ancak günümüzde bu işlemler dijital ortam üzerinden gerçekleştirilebilmektedir.

SGK e – borcu yoktur sistemi üzerinden:

·       Kullanıcı Adı

·       Sistem Şifresi

·       İşyeri Şifresi

·       4 Haneli Güvenlik Kodu

Kısımlarının doldurulması gerekmektedir. Söz konusu bilgilere sahip olmayan kişiler Sosyal Güvenlik Kurumlarına giderek şifre ve kullanıcı adı işlemlerini yapması gerekmektedir.

İnternet üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumuna borcu yoktur yazısının alınması için vatandaşların öncelikle kuruma başvuru yapmaları gerekmektedir. Kullanıcı adı ve şifreye sahip kişilerin başvuru yapmasına gerek yoktur. Kurum tarafından talep edilen belgelerin teslim edilmesi ve başvurunun onaylanması ile kişilerin internet üzerinden de bu belgeyi temin etmeleri mümkündür.

SGK e – Borcu Başvurusu Nasıl Yapılır?

Elektronik ortam üzerinden SGK borcu yoktur yazısı almak için öncelikle bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapmanız gerekmektedir. SGK ilgili birimlerine yapılan başvuru sırasında:

·       Gerçek kişi

·       Tüzel kişi veya

·       Adi ortak

Olmak üzere üç farklı şekilde işverenlerin kullanıcı hesabı oluşturması için başvuru yapmaları gerekmektedir. Bu başvurular sırasında; e –borcu yoktur başvuru taahhütname ve diğer başvuru formlarının doldurulması gerekmektedir.

Bu işlemlerin ardından SGK kurumsal işlem sayfası üzerinden en üst kısımda yer alan İşveren sekmesine tıklayarak, açılan sayfanın alt kısmında yer alan ‘’e – borcu yoktur’’ seçeneğini işaretleyebilirsiniz. Aynı sistem üzerinden daha birçok farklı işlem yapmanız mümkündür.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.