SGK Cenaze Ödeneği Nedir, Nasıl Alınır?

SGK Cenaze Ödeneği Nedir, Nasıl Alınır?
SGK Cenaze Ödeneği Nedir, Nasıl Alınır? Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından vefat eden sigortalı çalışanın ailesine sadece bir defa olmak üzere yapılan yardımlar cenaze ödeneği olarak ifade edilmektedir.

SGK Cenaze Ödeneği Nedir, Nasıl Alınır?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından vefat eden sigortalı çalışanın ailesine sadece bir defa olmak üzere yapılan yardımlar cenaze ödeneği olarak ifade edilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulunca belirlenen bu yardım aynı zamanda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı tarafından onaylanan tarifelere göre ölen sigortalı kişinin ailesine verilmektedir. SGK kapsamında sigortalı çalışan herkes bu haktan yararlanamaz. Bu haktan yararlanmak için belirlene şartların sağlanması gerekmektedir.

Cenaze ödeneği temelde ölen kişinin ailesinin ölüme bağlı olarak yoksulluğa düşmelerini engellemek için ödenmektedir. Tek sefere mahsus olmak üzere yapılan ödeme kapsamında ölüm nedeni bu yardımın yapılıp yapılmayacağının en temek belirleyicisidir. SGK ölüm yardımı dilekçesi örneği incelenerek cenaze parası için başvurular hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

SGK Cenaze Ödeneği Alma Şartları Nelerdir?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sigortalı çalışan ve hayatını kaybeden kişilerin yakınlarına yapılan cenaze ödeneği alma şartları:

·       Meslek hastalığı, iş kazası vb. durumlarda ölüm halinde,

·       Sürekli iş görmezlik ödeneği, malullük, yaşlılık aylığı alırken,

·       En az 360 gün malullük, yaşlılık veya ölüm sigortası bildirilmişse,

Cenaze ödeneği alınabilmektedir. 360 gün malullük, ölüm ve yaşlılık primi bildirimi olanların yakınları için ödeme yapılması için kişinin ölüm tarihinde sigortalı olma şartı aranmamaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu cenaze ödeneği alma şartlarını sağlayan kişiler için ödeme gerçekleştirilir. Ödeme yapılacak olanlar ise kişinin birinci dereceden akrabaları olacaktır. Daha çok bakmakla yükümlü oldukları bu ödemede hak sahibi olarak sayılabilir.

Cenaze Ödeneği Kimlere Ödenir?

Cenaze ödeneğinden yararlanmak için ölen kimsenin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen ödenek şartlarını sağlaması gerekmektedir. Bu şartların sağlanması halinde SGK tarafından cenaze ödeneği:

·       Eşine,

·       Çocuklarına,

·       Anne/babasına,

·       Kardeşlerine verilir.

Öncelikli hak sahibi eşlerdir. Eğer ölen kişinin eşi yoksa sırasıyla çocuklarına, anne babasına veya kardeşine ödeme yapılır. Bu kişiler dışında tüzel veya gerçek kişilerin ödemden yararlanması için cenazenin bu kişiler tarafından kaldırıldığının belgelenmesi gerekmektedir.

Hak sahipleri dışında tüzel veya gerçek kişiler tarafından cenazenin kaldırıldığının ispatlanması halinde masraflar söz konusu kişilere ödenmektedir. Cenaze işlemelerine ait yapılan ödemelerin belgelenmesi halinde ödeme yapılmaktadır. Cenaze yardımı bu yönüyle öncelikli olarak kişinin yakınlarına yapılmaktadır.

SGK Cenaze Ödeneği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumundan cenaze ödeneği almak için hak sahiplerinin ölüm tarihinin belirtildiği bir dilekçe ile başvuru yapması gerekmektedir. Ölüm tarihini belirten dilekçe ile SGK il/ilçe müdürlüklerine veya sosyal güvenlik merkezlerine başvurunun yapılması şarttır.

Sigortalı kişinin ölüm tarihi nüfus kütüğüne işlenmemişse dilekçe ile ilgili makamlara, ölüm belgesini düzenleyen kurum onaylı belgelerin teslim edilmesi gerekmektedir. SGK cenaze ödeneği başvurusu için ölen kişinin yakınlarının Sosyal Güvenlik Kurumu ile irtibata geçmesi gerekmektedir.

SGK Cenaze Ödeneği Ne Kadar?

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından her yıl açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) kapsamında cenaze ödeneği belirlenmektedir. TÜFE değişim oranına bakılarak arttırılan ve belirlenen ödenek için güncel tutar 595,00 TL olarak hesaplanmıştır. Cenaze ödeneğinden yararlanma hakkına sahip kişiler, bu hakkın ortaya çıktığı tarihten itibaren 5 yıl içinde SGK’ya başvuru yapmak zorundadır. SGK cenaze yardımı ne kadar sorusu için bu nedenle sürekli güncel yanıt verilmesi gerekmektedir.

Hak sahipleri tarafından 5 yıllık zaman aşımı içinde kullanılmayan cenaze yardım parası bu süre dışında kullanılmamaktadır. Ölüm tarihinden itibaren 5 yıllık zaman aşımı süresi içinde vatandaşların Sosyal Güvenlik Kurumu ilgili birimleri üzerinden cenaze yardımı başvuru yapmaları gerekmektedir. Cenaze yardımı miktarı her yıl güncellenmektedir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.