İnternet'te Bunu Sakın Aramayın: Uzmanı Uyardı!

İnternet'te Bunu Sakın Aramayın: Uzmanı Uyardı!
Yemek tarifi, adres arama, tarih gibi birçok konuda bilgi araştırılıyor. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, İnternet'te asla aranmaması gereken bir şeyden bahsetti.

Psikiyatrist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, teknoloji çağında olduğumuz şu günlerde milyarlarca insanın bilgi edinmek için İnternet'ten faydalandığını belirtTİ. Çoğu zaman doğru bilgiye ulaşıldığını, tatmin olunmadığında ise farklı bir kaynağa saniyeler içerisinde bakıldığını anlattı.

Bunların çoğunun kişinin hayatını doğrudan etkilemediğinin altını çizen Üney, sağlığın bir insan hayatında en önemli alan olduğunu belirtti. Günümüzde Dünya yaşam ortalamasının 79 yıl, Türkiye yaşam ortalamasının ise 76 yıl olduğunu vurguladı.

Bugün herkesin İnternet'ten sağlıkla ilgili olan onlarca siteye ulaşabildiğini, en çok ilgi gören sağlık sitelerinin ise sağlık bilgileri veren siteler ve diyet siteleri olduğunu ayrıca psikoloji sitelerinin de son derece rağbet gördüğünü ekledi.

Çoğunlukla vücutta herhangi bir şey meydana geldiğinde her insanın ilk başvurduğu yerin Google olduğunu anlatan Üney, belirtinin ne olduğu, hangi hastalığı haber verdiği, insan yaşamına etkileri, ölüme sebebiyet verip vermeyeceğiyle yakından ilgilenildiğini ve buna Google doktorluğu adının veridliğini söyledi.

Sağlığı konusunda fazla endişeli olma durumuna psikolojide sağlık kaygısı yani Salık Anksiyetesi denildiğini anlatan Üney, bu endişe basit bir merak sonucunda hastalık hastalığına kadar uzanmaktadır dedi. Sağlık endişesi arttıkça, hastalığı İnternet üzerinde arama durumunda da artış yaşanacağını, artık en ufak belirti görüldüğünde kişilerin İnternet üzerinde uzun araştırmalar yaptığını; bu duruma ise İnternet'te hastalık arama hastalığı veya Siberkondriya dendiğin belirtti.

Dr. Üney İnternet'te buna asla bakılmaması gerektiğini anlatarak şu bilgileri verdi:

Neden İnternet'te hastalık aranmaması şu şekilde maddeleniyor.

  • Kişinin en ufak belirtinin sebebi olarak, onlarca hastalığa ulaşabilmesi;
  • Bunu bir rahatlama davranışı olarak gerçekleştirirken çok sayıda olumsuz bilgiye ulaşabilmesi;
  • Bulduğu hastalıkları okuyup araştırdıkça daha da endişesini artırması;
  • Çoğunlukla kendisindeki belirtilerden çıkartılan sonucun olduğundan çok daha fazla olması;
  • Basit bir belirtinin dahi ölümccül olabileceği korkusunun meydana gelmesi;
  • İnternet'te var olan bilgi kirliliği sebebiyle hastalıkla baş edebilmek adına hiçbir bilimsel dayanak ve kaynağı bulunmayan sitelerden tedavi alınması,

Gibi birçok durumdan dolayı İnternet'te sağlıksal konularda arama yapılmaması ve en ufak belirtilde Google doktoruna değil hastaneye veya aile hekimine gidilmesi gerektiğini dile getirdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.