SGK Emekli maaşı hesaplaması nasıl yapılır?

SGK Emekli maaşı hesaplaması nasıl yapılır?
Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak herhangi bir sigorta kolunda faaliyet yürüten çalışanların emeklilik hesaplama işlemlerini elektronik ortam üzerinden yapmanız mümkündür.

Prim gün sayısı ve sigortalılık süresine göre emeklilik hesaplama işlemleri kısa süre içinde yapılabilmektedir. Emeklilik hesaplama işlemleri sırasında sigortalılık koluna göre hesaplama işlemleri farklılık göstermektedir. SGK emeklilik hesaplama işlemleri için e – SGK uygulamasının kullanılması mümkündür.

Emeklilik Hesaplama işlemleri için kişilerin bağlı oldukları sigorta koluna göre farklılık göstermektedir. SSK, Bağ Kur ve Emekli Sandığı kapsamında çalışan kişilerin SGK üzerinden sorgulama ekranı ile rahatlıkla hesaplama işlemlerini yapmaları mümkündür. Sosyal Güvenlik Kurumu Aylık Hesaplama ekranı üzerinden tüm vatandaşların gerekli kimlik bilgileri girmesi halinde hesaplama işlemlerini yapmaları mümkündür.

SGK Emeklilik Hesaplama Nereden Yapılır?

Emekli maaşı hesaplama işlemi yapmak isteyen vatandaşların bu işlemlerini Sosyal Güvenlik Kurumu resmi sorgulama adresi üzerinden yapmaları mümkündür. SGK sorgulama ekranı üzerinden:

·         T.C. kimlik numarası,

·         Baba adı,

·         Nüfus bilgileri,

·         Doğum tarihi,

·         Sigortalılık bilgileri vb.

Alanları doldurarak işlem yapmaları mümkündür. Emeklilik hakkının ortaya çıkması için gerekli ilk şartlardan biri prim gün sayısının doldurulması, sigortalılık süresinin tamamlanması ve yaş şartının sağlanmasıdır. Söz konusu şartları sağlayan herkes emeklilik maaşı hesaplaması yaparak, emekli olduğunda alacağı ücretler hakkında aşağı yukarı fikir sahibi olabilir.

Emekli maaşı hesaplama işlemleri sırasında alacağınız net maaş hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Ancak söz konusu veriler kesin değildir. Ortalama rakamlara ulaşarak emekli maaşı hesaplama formülü kullanarak maaş hesaplamalarınızı kendiniz de yapabilirsiniz.

4/A Emeklilik Sorgulama Nasıl Yapılır?

4/A emeklilik hesaplama robotu üzerinden bilinen adıyla SSK emeklilik hesaplama işlemlerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz. Hesaplama işlemleri için dikkat etmeniz gereken en öneli unsur sigorta başlangıç tarihidir. 2000 yılından önce sigortalılıkları başlayan kişiler için yapılan hesaplama ile 2000 ve sonrası girişler için yapılan hesaplamalar farklılık göstermektedir. 4/A emeklilik hesaplama işlemleri sırasında:

·         Katsayı,

·         Aylık bağlama oranı,

·         Gösterge rakamı vb.

Bilgiler bir araya getirilerek hesaplama işlemleri gerçekleştirilmektedir. Oldukça karmaşık bir formüle sahip olan SSK hesaplamasında, gösterge rakamı için kişinin yıllık ortama kazancı hesaplanmaktadır. SSK emeklilik hesaplama formülü kısaca; (gösterge rakamı) x (aylık bağlama oranı) x (katsayı) şeklinde açıklanabilir.

Sigorta başlangıç tarihi ve sigorta türüne göre hesaplama işlemleri ve formülü farklılık göstermektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu Aylık Hesap ekranı üzerinden kimlik bilgilerinizi girerek hesaplama işlemlerini elektronik ortam üzerinden rahatlıkla gerçekeleştirebilirsiniz.

4/B Emeklilik Hesaplama Nasıl yapılır?

4/B (Bağ Kur) emeklilik maaşı hesaplama işlemleri için 3 farklı tarihe göre hesaplama işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Diğer tüm sigorta kollarında olduğu gibi 4/B içinde 2000 yılı öncesi, 2000 yılı sonrası ve 2008 sonrası olmak üzere üç genel tarih kapsamında hesaplama yapılır.

·         2000 yılı öncesi için: 1 tam yıl prim ödemesi yapılmışsa, primin %70’i maaş olarak bağlanır.

·         2000 – 2008 yılları arası için: (Ağırlıklı ortalama) x (Aylık bağlama oranı)

Şeklinde formülüze edilebilir. Ancak sizin yapacağınız hesaplamalarda hata payı yüksek olacağı için söz konusu işlemleri, Sosyal Güvenlik Kurumu Aylık hesaplama ekranı üzerinden:

·         T.C. kimlik numrası,

·         Nüfusa kayıtlı olunan il,

·         Sicil numarası,

·         Baba adı,

·         Doğum tarihi.

Bilgileri ile kısa sürede hesaplama işlemlerinizi görüntüleyebilirsiniz. Hemen hemen tüm sigorta kolları için benzer yöntemler kullanılarak emekli maaşı hesaplama işlemleri yapılmaktadır. Emekli maaşı hesaplama işlemleri kişide kişiye farklılık göstermektedir. Ödenen prim, çalışma süresi, elde edilen kazanç vb. birçok değişken maaş hesaplamasında sabit rakamların ortaya çıkmasını engellemektedir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.