Dünyaya Korku Salan Hastalık Türkiye'de de Yayılmaya Başladı!

Dünyaya Korku Salan Hastalık Türkiye'de de Yayılmaya Başladı!
Dünya'nın korkulu rüyası haline gelen HIV/AIDS hastalığı Türkiye'de 2009 yılından bugüne kadar binlerce insana bulaştı. Güncel olarak 16.000'den fazla HIV / AIDS hastası bulunurken, bu sayının 2022 yılında 39.000'i aşacağı söyleniyor.

Sabancı Üniversitesi ve Gilead Sciences Türkiye'nin yaptığı işbirliği ile birlikte "Birlikte HIV'den Güçlüyüz" temasıyla yapılan Türkiye'de HIV ismi verilen belgeselin ilk gösterimi gerçekleştirildi. Son durum da uzmanlar tarafından ele alındı.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’ndan Prof.Dr.Deniz Gökengin, HIV ile mücadele noktasında uluslararası anlamda %23 azalma meydana gelmesine rağmen, Türkiye'de son 10 yıl içerisinde çok ciddi artış yaşandığının altını çizdi.

Türkiye'de bu hastalığın her yıl 3 ila 4.000 kişiye bulaştığını söyleyen Gökengin, kendilerinin aslında HIV'le yaşamakta olan insanların sadece yarısına tanı koyabildiklerini, bir bu kadar daha HIV'le yaşayan hasta olduğunu tahmin ettiklerini de sözlerine ekledi.

Türkiye'de HIV'li hasta sayısının 10 yıl içerisinde tam %465 oranında artış gösterdiğinin altını çizen Gökengin, Türkiye'de anonim test merkezlerinin yaygınlaştırılmasının çok önemli olduğunu; asıl vakaların ancak böyle yakalanabileceğini aktardı.

Ne yazık ki HIV noktasında farkındalık konusunda hiçbir ilerleme meydana gelmediğini, HIV / AIDS'e bağlı ölümlerin son 9 yıllık dönemde global ölçüde düştüğünü fakat tek istisnanın Türkiye ve Orta Doğu olduğunu aktardı.

AIDS'in Türkiye için her geçen gün yaygınlaşan oldukça tehlike ve adeta sessiz bir düşman olduğunu da vurgulayaran Gökengin, Toplumun %75'lik devasa kesiminin bu konuya dair en ufak bilgi sahibi dahi olmadığını, HIV / AIDS'in topluma aktarılabilmesi için örgün eğitimden başlanıp; bilinçlendirmeye yönelik yeni eylem planları hazırlamanın gerekli olduğunu belirtti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.