Ara tatil için Beypazarı'nda ziyaret edilebilecek yerler

Ara tatil için Beypazarı'nda ziyaret edilebilecek yerler
Milli Eğitim Bakanlığı’nın almış olduğu kararla bu yıl ilk defa ara tatil uygulamasına gidiliyor. Tatil denildiğine bakmayın.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un açıklaması şu şekilde olmuştu: “ Ara tatil, eğitime verilmiş bir ara değildir. Bu bir hafta, çocuğun sporla, sanatla, doğayla, kültürle, değerlerimizle buluşması için bir fırsat. 81 ilin faaliyet listesini hazırladık. Eğitime ara vermiyoruz. Çocuklarımızı hayattan beslenmeye, yaşamdan öğrenmeye gönderiyoruz". Bu haftanın çocukların doğa, spor kültür ve sanatla buluşması için bir fırsat olduğuna dikkat çekmiştir.

Kültürden, doğadan, spordan bahsedilince Ankaralı ailelerin aklına ilk gelen yerlerden biri Beypazarı’dır. Geleneksel mimariye sahip yapıları, tarihi sokakları, camileri, hanları, hamamları, yerel yemekleri ile başkentlilerin gezi durağı olan Beypazarı son dönemde müzeleri ile de dikkatleri üzerine çekmeye başladı. İlçede Yaşayan Müze, Yaşayan Köy – Anadolu Açık Hava Müzesi, Türk Hamam Müzesi, Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi ve Beypazarı Kent Tarihi Müzesi olmak üzere beş müze bulunuyor.

İlçeye en son kazandırılan müze Yaşayan Köy – Anadolu Açık Hava Müzesi.  Anadolu’nun kaybolmaya yüz tutmuş yapılarının yer aldığı müzede geleneksel mimarinin en güzel örneklerinden olan “düğmeli ev”, “gözdolma ev”, “kerpiç ev” gibi ev örneklerini görmek mümkün. Müzede ayrıca çamaşırhane, pekmezlik, taş fırın,  geleneksel çocuk oyunları için oyun alanı ve yeme-içme alanı bulunuyor. Müzede çocukların dikkatini ise özellikle hayvanlar çekiyor.  Gezi sırasında size yalnızca kostümlü rehberler değil oğlaklar, kazlar, hindiler, tavus kuşları, ördekler, tavuklar da eşlik edebiliyor. Özellikle çocuklu aileler müzede dolu dolu bir gün geçirebiliyor.

İlçede dikkat çeken bir diğer müze ise Yaşayan Müze. 20.yüzyılın hemen başlarında inşa edilmiş tarihi bir yapıda hizmet veren müzede bugün kaybolmaya yüz tutmuş kimi gelenekler yaşatılıyor. Sözgelimi burada geleneksel yöntemlerle Anadolu’da kumaşların nasıl süslendiğini, süslemede kullanılan motiflerin ne anlam taşıdığını öğrenmek hatta bu yöntemle bir kumaşı süslemek mümkün. Ziyaretçilere, geleneksel kostümlü rehberlerin eşlik ettiği müze  ülkemizin en çok ziyaret edilen müzeleri arasında yer alıyor.

Tatil boyunca açık olan müzeleri, tarihi sokakları, yerel yemekleri ile Beypazarı başkentliler için şehir hayatının kalabalığından, gürültüsünden uzaklaşıp doğa ve kültürle buluşma alanı olma özelliğini koruyor.

ara-tatil-icin-beypazarinda-ziyaret-edilebilecek-yerler-4.jpg

ara-tatil-icin-beypazarinda-ziyaret-edilebilecek-yerler-5-1573820120.jpg

ara-tatil-icin-beypazarinda-ziyaret-edilebilecek-yerler-1-1573820113.jpg

ara-tatil-icin-beypazarinda-ziyaret-edilebilecek-yerler-3-1573820108.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.