SGK İşgörmezlik Raporu Nedir?

SGK İşgörmezlik Raporu Nedir?
SGK İşgörmezlik Raporu Nedir? Sosyal Güvenlik Kurumana bağlı olarak sigortalı çalışanların herhangi bir hastalıktan dolayı işgücü kaybı yaşaması halinde, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından çalışanlara yapılan ödeme işgöremezlik ödeneğidir.

SGK İşgörmezlik Raporu Nedir?

Sosyal Güvenlik Kurumana bağlı olarak sigortalı çalışanların herhangi bir hastalıktan dolayı işgücü kaybı yaşaması halinde, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından çalışanlara yapılan ödeme işgöremezlik ödeneğidir. Kişinin raporlu olduğu gün sayısı kadar yaşadığı maddi kayıplar kurum tarafından ödenmektedir. Gebelik, iş kazası, meslek hastalığı vb. hastalıklara bağlı olarak çalışanların yaşadığı maddi kayıpların karşılanması için gerekli ilk şartlardan biri, alınana raporun gün sayısının 2 günden fazla olmasıdır. Raporlu olunan üçüncü günden itibaren kişilere ödeme gerçekleştirilir. Geçici işgöremezlik raporu kişinin raporlu olduğu süre boyunca ortaya çıkan maddi kaybını önlemek adına ödenmektedir.

İşgörmezlik raporu almak için SGK ile anlaşmalı hastanelerden rapor alınması gerekir. Bunun yanı sıra ödeneğin kişilere yapılması için vatandaşlarda bazı özel şartlar aranmaktadır. Söz konusu şartları taşıyan herkes bu ödemeden yararlanabilir.

SGK İşgörmezlik Raporu Nasıl Alınır?

Sosyal Güvenlik Kurumuna işgörmezlik raporunun iletilmesinin ardından kurum tarafından ödeme gerçekleştirilmektedir. Ancak kanuni süre içinde söz konusu raporun sisteme girilmiş olması gerekir. İşveren tarafından 5 gün içinde kuruma bildirilmeyen raporlar geçersiz sayılabilir.

Herhangi bir neden bağlı olarak aldığınız işgörmezlik raporunun ardından bağlı olduğunu Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirim işlemi yapmanız gerekebilir. Hastaneler tarafından bu bildirim işlemi yapılabilir.

Rapor alındıktan ve kanuni süreler içinde ilgili kurumlara bildirim işlemlerinin yapılmasının ardından onay süreci başlar. Sosyal Güvenlik Kurumana bildirilen rapor kurum tarafından incelendikten sonra onay verilir. Raporun onaylanmasının ardından SMS ile kayıtlı güncel cep telefonunuza SMS ile bildirim yapılır. Onay mesajını aldıktan sonra PTT şubelerinden ödemelerinizi almanız mümkündür. Rapor parası sorgulama PTT üzerinden veya e – devlet ile yapılabilir.

SGK İşgörmezlik Ödeneği Alma Şartları Nelerdir?

İşgörmezlik ödeneği almak için vatandaşlardan birçok farklı şartları taşımaları istenir. Söz konusu şartları taşıyan kişiler Sosyal Güvenlik Kurumundan ödenek alabilir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında işgörmezlik ödeneği almak için belirlenen şartlar:

·       Meslek hastalığı, iş kazası, hastalık, gebelik vb. hallerden birinin ortaya çıkması,

·       SGK ile anlaşmalı ve yetkili hekimden ve sağlık merkezinden rapor alınmış olması,

·       Rapor tarihinden önceki 1 yıllık süre içinde en az 90 gün prim yatırılmış olması,

·       5 iş günü içinde alınan raporun işveren tarafından bildirilmesi gerekir.

Söz konusu şartları taşımayan kişilerin işgörmezlik raporu ile kurumdan ödenek alması mümkündür. Rapor parası hesaplama işlemleri yapılırken bu şartların yanı sıra kişinin son üç aya ait prim gün sayısı ve üç aylık brüt gelir dahil edilmektedir.

3 aylık brüt gelir ile son 3 aya ait prim gün sayısının bölünmesi ve çıkan sonucun raporlu olunan gün sayısı ile çarpılması ile hesaplama işlemleri yapılabilir. Kişinin aylık gelirine ve raporlu olduğu gün sayısına göre söz konusu ödemelerde değişiklik gösterebilir.

SGK İşgörmezlik Raporu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumunun birçok hizmeti elektronik ortama taşımasının ardından çalışan ve işverenlerin pek çok işlemi internet üzerinden yapması sağlanmıştır. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlanan en faydalı hizmetlerden biride işgörmezlik ödeneği sorgulama işlemleridir. E – devlet üzerinden rahatlıkla rapor sorgulama işlemleri gerçekleştirilebilir.

İş göremezlik raporu sorgulama işlemleri için e – devlet > SGK 4/A 4/B İşgöremezlik Ödemesi Görme ekranı üzerinden tüm sorgulama işlemleri gerçekleştirilebilmektedir. T.C. kimlik numarası ve e – devlet şifresi ile tüm vatandaşların sorgulama yapmaları mümkündür. SGK tarafından görevli ve yetkili sağlık kuruluşlarında çalışan hekimlerden alacağını raporların 5 iş günü içinde kuruma bildirilmesi gerektiğini unutmayınız.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.