Ankara’ya Ne Zaman Kar Yağacak 2019

Ankara’ya Ne Zaman Kar Yağacak 2019
Ankara’ya Ne Zaman Kar Yağacak 2019. Ankara’ya kar yağma zamanı 2019 yılı için Kasım ayının son günleri olarak düşünülmektedir. Meteoroloji tarafından yapılan açıklamaya göre, kasım ayının ikinci yarısından itibaren tüm yurtta kar yağışı beklenmektedir.

Ankara’ya Ne Zaman Kar Yağacak 2019

Ankara’ya kar yağma zamanı 2019 yılı için Kasım ayının son günleri olarak düşünülmektedir. Meteoroloji tarafından yapılan açıklamaya göre, kasım ayının ikinci yarısından itibaren tüm yurtta kar yağışı beklenmektedir. Buna göre Ankara  da bu kar yağışından nasibini alacaktır. 13 Kasım Çarşamba gününden itibaren hava sıcaklıkları hissedilir şekilde düşecektir. Bu nedenle bu tarihten sonra özellikle Ankara’nın merkeze yakın olmayan mecralarında kar yağışı beklenmektedir.

Ankara’ya 2020 Yılında Kar Yağacak Mı?

Ankara’ya 2020 yılı için kar yağışı haberi verilmektedir. 15- 16 Kasım tarihlerinde düşecek olan hava sıcaklığı, bu bağlamda Aralık ayında da kar yağışını beraberinde getirecektir. 2020 yılının Ocak ayından sonra da tüm Ankara’nın kar yağışına teslim olması beklenmektedir. Özellikle Ocak ayında yaşanacak kar yağışı, Şubat ayında hava sıcaklığının ani düşüşü nedeniyle buzlanmaya dönecektir. Bu nedenle Ocak ayında yoğun kar, Şubat ayında buzlanma kaynaklı trafik kazası uyarısı yapılmaktadır. 2020 yılında Şubat ayının sonuna kadar kar yağışı beklenmese de, yağan karın buza dönmesi ile yerde kalması beklenmektedir.

Ankara Kışı Bu Yıl Nasıl Olacak?

Bu yılki Ankara kışı, 15 Kasım Perşembe ve 16 Kasım Cuma günlerinden sonra başlayacaktır. Bu günlerde ani hava sıcaklığı düşüşleri görülmekte olup, Ankara için kış başlangıcı olacak günler olarak belirtilmektedir. 16 Kasım’dan itibaren il genelinde özellikle merkeze uzak ve yüksek bölgelerde kar yağışı görülecektir. Bu yılki kış ayının Ankara için orta sertlikte geçeceği bildirilmekte olup, ılık bir kış olmayacağı meteoroloji tarafından belirtilmektedir. Sıcaklıklar Ankara iklimine göre normal değerlerde sabit kalacak, ılık bir kış beklenmeyecektir. 

Ankara Hangi İklime Tabidir?

Ankara’nın iklimi, karasal iklim olarak gözünse de, geniş yüzölçümü nedeniyle farklı merkezlerinde farklı iklimler ortaya çıkacaktır. Ankara’nın yüzölçümünün bir kısmı Karadeniz Bölgesi’nde sık görülen yoğun yağmurlu iklimden etkilenmekte, diğer kısmı Doğu’nun sert karasal ikliminin etkisi altına alınmaktadır. Güney Ankara kısmında İç Anadolu bölgesine has step- bozkır iklimi hüküm sürmektedir. Bunun yanında kuzey kısmı Karadeniz İklimi’nin etkisi ile yumuşak ve yağışlı bir kış yaşar.

Ankara İkliminin Özellikleri

Ankara ikliminin temel özellikleri, sıcaklık farklarının hem kış- yaz, hem gece- gündüz bazında değişiklik göstermesidir. Bu özelliğe bağlı olarak Ankara, doğa olaylarının kayaçlar üzerinde etkili olduğu merkezlerden biridir. Ankara’nın kışları oldukça soğuk, yazları aşırı sıcaktır. Ankara’nın yıllık en yüksek sıcaklık değeri 40 derece, en düşük sıcaklık değeri -24,9 derece olabilmektedir. Ortalama yağışı ilçelere göre değişiklik göstermektedir. Metrekare başına düşen yağış 300 mm ile 540 mm arasında değişiklik göstermektedir.

Havadaki nem oranı ise %40 ile %79 arasında değişiklik gösterir. Ankara, gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı bakımından yüksek farklara sahip olması ile bilinmektedir. Tuz Gölü’nün etkisi ile, göle yakın mecralarda yağış azalmaktadır. İlin büyük kısmında bozkır bitki örtüsü görünse de, kuzey kısmında Karadeniz ikliminin etkisi ile ormanlık alanlar mevcuttur. İlkbaharda ili çevreleyen arazi yemyeşil ve çiçeklidir. Ancak arazi, yaz ayında sararmış ve kurumuş bitkilerle kaplanır.

Kuzeybatıda denizelliğin etkisi ile yağış artışı bulunmaktadır. Bu da, bölgesel uzun ağaçlara kaplı ormanlık alanların varlığına neden olur. Yağmur bulutlarını ve çevre ormanları, kendine çeker. Kuzeyde bulunan dağlar  da yağmur bulutlarını zirvelerine toplayarak iç kısımlara ve güneye inmelerine engel olur. Bu nedenle Ankara, yağmur bulutlarını göremez ve sert, az yağışlı bir kış mevsimi geçirir.

Ankara’da Kar Tutar Mı?

Ankara karının yerde kalma süresi, yaklaşık olarak 1,5 aydır. Kar, 1 ay süreyle yağsa da hava soğukluğuna bağlı olarak yağıştan sonraki 2 hafta da yerde kalır. Bu nedenle karın yerde kalma süresi olan 2 haftada don olayına bağlı araç arızaları ve trafik kazaları görülmektedir.

Ankara’da Kış Ne Kadar Sürer?

Ankara’da kış süresi, soğuklar baz alındığında Kasım ortasından başlayarak mart ayının başına kadar devam etmektedir. Aralarda güneşli günler görülse de bu zaman aralığında Ankara’da kış mevsimi hakimdir. Bu arada görülen güneşli günlerde de don olayına bağlı hava sıcaklığı düşüşü görülür. Ayrıca her ne kadar güneş varmış gibi dursa da Ankara’daki kış mevsimi sıcaklıkları 0 derecenin üzerine çıkmaz.

Ankara’nın Ortalama Kış Sıcaklığı

Ankara kış sıcaklıklarının ortalaması  -10 derece civarındadır. Bu sıcaklık değerleri, kış ayının başlangıcı kabul edilen Kasım sonundan şubat sonuna kadarki değerlendirmeleri kapsamaktadır. Ankara’daki hava sıcaklıklarının bu değerlerde olması, kış ayı için gece ve gündüz arasındaki farktan kaynaklanmaktadır. Kış aylarında gündüz -5 derecelerde olan sıcaklık, gece -20 dereceleri görebilir. Aradaki bu fark, Ankara’nın kış mevsimini daha zorlu bir hale getirir.

Bunun yanında Ankara, sabahları, gece sıcaklık düşüşüne bağlı olarak  don olayının ve havadaki sıcaklık farkının etkisi ile ayaz durumuna sahne olmaktadır. Kış sıcaklıklarında meydana gelen bu değişim, Ankara havasının ayazına bağlı olarak hastalıkların artmasına neden olmaktadır. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.