Mevlid Kandili Hangi Gün 2023: Bu Özel Gece Hangi Gün Kutlanacak? Diyanet'ten Anlam ve Önemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler!

Mevlid Kandili Hangi Gün 2023: Bu Özel Gece Hangi Gün Kutlanacak? Diyanet'ten Anlam ve Önemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler!
Mevlid Kandili, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Mustafa’nın dünyayı teşrifleri, yani doğumları anısına idrak edilen bir gecedir ve İslam dünyasında oldukça önemli bir yere sahiptir. İşte bu günde yapılması gerekilenler!

Bu yıl, 2023 yılında Mevlid Kandili 26 Eylül 2023 Salı günü idrak edilecek olan Mevlid Kandili, rebiyülevvel ayının 12. gününe denk gelir ve bu gün, müminler için duaların, ibadetlerin ve tefekkürün derinleştiği, birlik ve beraberlik duygularının yoğunlaştığı manevi bir zaman dilimidir. Müslümanlar, bu gecede camilere akın eder, dualar eder, Kur'an-ı Kerim okur, Hz. Muhammed’in (S.A.V.) hayatını anlatan sohbetlere katılır ve sadaka verirler. Ayrıca, bu gece rahmet elçisi Hz. Peygamberin doğumunu kutlar, onun bireysel ve toplumsal hayatımızı aydınlatan insanlık ve merhametini, insaf ve adaletini, sabır ve metanetini, kerem ve cömertliğini, anlar ve yüce ahlâkıyla hayatımızı güzelleştirecek tefekkürlerde bulunurlar.

Mevlid Kandilinde Ne Yapılmalı?

İslam âlimleri ve İmam Suyutî, Mevlid Kandilinde toplanıp Kur’an okumanın, Hz. Peygamber’in doğumunu anlatan menkıbeleri seslendirmenin, bu münasebetle yemek tertiplemenin güzel bir bidat olduğunu ifade ederler. Bu toplantılar ve anmalar sahiplerine büyük bir sevap kazandırır.

Mevlid Kandili Ne Anlama Gelir?

İbadetler ve dualarla geçirilen bu kutsal gecede, Mevlid kasidesi okumak, tatlı şeyler yedirip içirmek, hayrat ve hasenat yapmak, böylece, o gecenin şükrünü yerine getirmek müstehaptır. Fakat, kandil gecelerinin özünde, sadece bu ibadetleri yerine getirmek değil, aynı zamanda Hz. Peygamber’in öğrettikleri doğrultusunda yaşama azmini tazelemek, onun yüksek ahlakını, adaletini, merhametini ve faziletini anlamak ve hayatımıza tatbik etmek yatar. Hz. Muhammed’in (S.A.V.) sünnetine uymak, O’nu örnek almak, Allah’ı hoşnut etmek ve O’nun sevgisine erişmek için bir yoldur. İslam inancında bu, yalnızca kandil gecelerine has bir durum değil, aynı zamanda bir yaşam tarzıdır.

Bu özel gece, Müslümanlar için bir tefekkür ve ibadet zamanıdır. Ruhları arındırma, Allah'a yakarışta bulunma, O'na şükretme ve O'ndan bağışlama dileme vaktidir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.