Akaryakıtta İndirim Müjdesi! Benzin Fiyatları 37 Lira Seviyelerine Gerileyecek!

Akaryakıtta İndirim Müjdesi! Benzin Fiyatları 37 Lira Seviyelerine Gerileyecek!
Akaryakıt piyasası uzun bir zam yükselişinin ardından nefes alıyor. Son dönemde arka arkaya yaşanan zamların ardından 27 Eylül Çarşamba günü itibariyle benzin fiyatlarında 1 lira 15 kuruşluk bir indirim yapılacak.

Akaryakıt fiyatlarındaki bu değişiklik, döviz kuru ve global petrol fiyatlarındaki dalgalanmalardan kaynaklanıyor. 13 Eylül’de benzine 2 lira 3 kuruş, 14 Eylül’de ise motorine 1 lira 64 kuruş zam yapılmıştı. Akaryakıt fiyatlarındaki bu artışlar, tüketiciler tarafından büyük bir tepkiyle karşılanmıştı.

Benzin Fiyatları Ne Kadar Olacak?

27 Eylül itibariyle benzine yapılacak olan 1 lira 15 kuruşluk indirim sonrasında, İstanbul’da benzinin litre fiyatı 37 lira 41 kuruş, İzmir’de 38 lira 11 kuruş ve Ankara’da 38 lira 1 kuruş olacak. Bu süreçte motorin fiyatlarının ise 40 liranın üzerinde seyrettiği belirtiliyor.

Akaryakıt Fiyatları İki Kat Arttı

Mayıs ayında gerçekleştirilen seçimlerin öncesinde benzinin litre fiyatı 19 lira, motorin ise 18 lira civarındaydı. Bu seçimlerin ardından sadece 4 ay içerisinde akaryakıt fiyatları iki katından fazla bir artış gösterdi.

Fiyat Hesaplaması Nasıl Yapılıyor?

Türkiye’de benzin ve motorin fiyatları, gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payı eklenerek hesaplanıyor. Gümrüksüz rafineri fiyatı belirlenirken, Akdeniz-İtalyan piyasasındaki günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru baz alınıyor. Bu çerçevede dağıtım firmalarının uyguladığı fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle değişebiliyor ve şirketler ile kentlere göre küçük değişiklikler gösteriyor.

Uzun bir zam sürecinin ardından gelen bu indirim, hem tüketiciler hem de akaryakıt sektörü için nefes alma fırsatı olacak. Döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki değişimler de yakından takip edilerek fiyatların gelecekte nasıl şekilleneceği üzerine analizler yapılacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.