Gençlerin Tercih Ettiği En Popüler Meslekler Belli Oldu!

Gençlerin Tercih Ettiği En Popüler Meslekler Belli Oldu!
Türkiye'de gençlerin meslek tercihleri ve çalışma biçimleriyle ilgili yeni bir araştırma gerçekleştirildi. Areda Survey tarafından 5-12 Eylül 2023 tarihleri arasında bin 100 katılımcı ile yapılan araştırma, gençlerin iş dünyasında tercihlerini listeledi!

Araştırmanın sonuçlarına göre, gençler arasında en çok tercih edilen üç bölüm mühendislik, tıp ve hukuk oldu. İlahiyat, tıp ve diş hekimliği ise gençler tarafından tercih edilmeyecek bölümler arasında sıralandı.

Çalışma Biçimi ve Yer Tercihleri

Katılımcıların büyük bir çoğunluğu, yüzde 46,7 ile hibrit çalışma biçimini tercih ediyor. Yüzde 37,3 ofiste, yüzde 15,9 ise uzaktan çalışmayı uygun görüyor. Özel sektör, yüzde 41,6 ile en çok tercih edilen çalışma alanı olurken, memuriyet yüzde 31,3 ve girişimcilik ise yüzde 27 ile takip ediyor. Gençlerin yüzde 56,2'si büyük bir metropolde, yüzde 32,5'i küçük kentlerde, ve yüzde 11,3'ü ise kırsalda yaşamak ve çalışmak istiyor.

Meslek Tercihindeki Öncelikler

Gençlerin meslek tercihindeki en büyük öncelik, yüzde 49,4 ile sevdiği alanda çalışmak olarak belirlendi. Dolgun maaş yüzde 18,1 ile ikinci, konforlu çalışma yüzde 13,2 ile üçüncü sırada yer alıyor. İş garantisinin tercih edilme oranı ise yüzde 10,2 olarak saptandı.

Dijital Dünya Meslek Seçimini Etkiliyor

Dijital dünya, gençlerin meslek seçiminde en büyük etken oldu. Katılımcıların yüzde 28’i dijital dünyadan etkilenirken, yüzde 24,8 aile ve akraba çevresini, ve yüzde 20,9 sosyal çevre ve arkadaşlık ilişkilerini dikkate alıyor.

Yaşam ve Çalışma Yerleri

Katılımcıların yüzde 40,2'si Türkiye'de, yüzde 39,7'si yurt dışında yaşamak ve çalışmak isterken, yüzde 20,1 ise Türkiye'den yurtdışına uzaktan çalışmayı tercih ediyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.