5 Yıl Erken Emeklilik Müjdesi! Peki Hangi Vatandaşlar Bu Haktan Yararlanabilecek?

5 Yıl Erken Emeklilik Müjdesi! Peki Hangi Vatandaşlar Bu Haktan Yararlanabilecek?
Yeni yasama dönemi Meclis'te başladı ve emekli vatandaşlar için bazı değişiklikler geliyor. Bağ-Kur'lu çalışanlar için emeklilikte beklenen değişiklikler de bu değişiklikler arasında yer alıyor. İşte detaylar...

Ülke genelindeki milyonlarca esnaf, ağızlarından çıkan her kelimenin, dolu dolu geçen her çalışma gününün ve ödedikleri her primin, emeklilikteki yerini düşünüyor.

Zira işlerini aşk ile yürüten, çarşıda pazarda alın terini esirgemeyen küçük esnafımızın emeklilik hayali, çoğu zaman engebeli yollarla dolu.

Bir yanda geçim derdi, diğer yanda ise hak ettikleri emeklilik koşulları. İşte bu noktada devreye giren yeni düzenleme, esnafın yüzünü güldürebilir mi? İşte detaylar…

Esnafa Müjde: 7200 Günle Emeklilik Yolu

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 14 Mayıs seçimleri öncesi dile getirdiği ve milyonlarca küçük esnafı yakından ilgilendiren prim gün sayısını 7200’e indirme müjdesi, çınlayan bir umut olarak kulaklarda yankı buldu.

Bu düzenleme ile birlikte, yaklaşık 1 milyon esnafın bu indirimden yararlanması bekleniyor. Peki, bu düzenleme nasıl işleyecek ve kimleri kapsayacak?

Prim Günleri Eşitleniyor: Bağ-Kur ve SSK Yan Yana

Yürürlüğe girecek olan bu düzenleme ile Bağ-Kur’lu esnafların prim gün sayısı, SSK’lı vatandaşlarla eşitlenecek ve 9000 gün olan mevcut durum, 7200 güne düşürülecek. Kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekli olma şansına erişecek. İşte bu hamle, esnafın emeklilikte daha erken bir çıkış yakalamasını sağlayacak.

Kimler Yararlanacak?

Burada belirginleşen ve dikkat çeken bir diğer nokta ise; bu düzenlemenin, tüm Bağ-Kur’luları kapsamıyor oluşu. Düzenleme, özellikle berber, bakkal gibi kategorilere giren ve genel olarak “küçük esnaf” olarak tabir edilen kesimi kapsayacak. Ancak işin içine girildiğinde, esnafların bu kapsamda olup olmadığı konusunda bazı gri alanlar da mevcut.

EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) Perspektifi

EYT perspektifinden bakıldığında, 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olan Bağ-Kur’lular, 7200 prim gün sayısı ile anında emekli olabilecekler. Ancak burada belirtilmesi gereken husus, bu düzenlemenin 2008 ve sonrası sigortalıları kapsama ihtimalinin düşük olduğudur. Elbette, tüm bu süreçler ve adımların netleşmesi ve pratiğe dökülmesi, Meclis’in yapacağı çalışmalar ve vereceği kararlar doğrultusunda şekil bulacak.

Esnafımızın, kollarını sıvayıp dükkanını açtığı her yeni gün, belki de hayallerindeki emeklilik gününe bir adım daha yaklaştığı gündür. Ancak, detaylar netleşene ve resmi gazetede yerini bulana dek, bu süreçte esnafımızın alın teri ve umutları, yüreklerinde ve alınlarında olmaya devam edecek.

Bağ-Kur'lular için emeklilikte önemli değişiklikler gündemde. Bu değişikliklerle birçok Bağ-Kur'lu çalışanın erken emekli olma hayali gerçek olabilir. Ancak tüm detayların kesinleşmesi için Meclis'ten çıkacak yasayı beklemek gerekiyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.