700 Bin İkinci El Otomobili Devlet Satışa Çıkarıyor! Fiyatlar Yüzde 30 Düşecek!

700 Bin İkinci El Otomobili Devlet Satışa Çıkarıyor! Fiyatlar Yüzde 30 Düşecek!
Türkiye ekonomisi, hacizli araçlarla ilgili aldığı radikal kararla ikinci el otomobil piyasasında büyük bir değişikliğe imza atıyor. İcra ve İflas Kanunu'nda yapılan değişiklik ile yediemin otoparklarında tutulan hacizli araçların tasfiye süreci başlıyor.

18 Ekim'de Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğle bu değişiklik, 1 Kasım'da yürürlüğe giriyor. Yediemin otoparklarında şu anda 2.2 milyon adet hacizli araç bulunuyor.

Bu araçlardan sadece 1 milyonu ihale ile satılma şartlarına uygun. Bu 1 milyon aracın 300 bini 20 yaş ve üzerinde olup, satışa sunulmayacak. Geriye kalan 700 bin araç, piyasa değerinin yüzde 10-15 altında satılacak.

Bu 700 bin aracın 200 bini 5 yaş altı araçlardan oluşuyor. İkinci el otomobil piyasasında şu anda internet üzerinde satışta olan 1 milyon araç bulunuyor. Bu durum, 700 bin hacizli aracın piyasaya girmesiyle birlikte fiyatların ciddi anlamda düşeceği sinyalini veriyor.

resim-2023-10-31-140914393.png

Araçların ilk olarak borçlularına, ardından rehin hakkı sahiplerine sunulacak. Eğer bu haklar kullanılmazsa, araçlar kamu yararına MKE A.Ş'ye devredilecek.

Satıştan elde edilen gelir, hak sahiplerine dağıtılacak. Ayrıca, araçlar MKE A.Ş'ye de devredilmezse, Türkiye Kızılay Derneği'ne bedelsiz olarak devredilecek. Bu, çevre ve ekonomiye zarar vermemek adına alınmış bir önlem.

Uzmanlar, bu hacizli araçların satışının ikinci el otomobil piyasasında büyük bir hareketlilik yaratacağını ve fiyatların düşeceğini belirtiyor. Özellikle otomobil almayı düşünen tüketiciler için bu durum avantajlı bir fırsat olarak görülüyor.

Ancak diğer yandan, mevcut ikinci el araç sahipleri için bu durum fiyat düşüklüğü anlamına geliyor. Bu kararın ekonomik dengelere nasıl bir etkisi olacağı merak konusu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.