Ankara’nın Kasabasıydı! Aksaray İl Olunca Büyük İlçesi Oldu! İşte Sarıyahşi İlçesinin Hikayesi!

Ankara’nın Kasabasıydı! Aksaray İl Olunca Büyük İlçesi Oldu! İşte Sarıyahşi İlçesinin Hikayesi!
1989'da Aksaray'ın İl Olmasıyla Sarıyahşi, Ankara'nın Bir Kasabasından İlçe Mertebesine Yükseldi! İşte Sarıyahşi'nin Hikayesi!

Türkiye'nin idari yapısındaki ilginç değişikliklerden biri, Ankara'da bir kasaba iken Aksaray'ın il olmasıyla ilçe statüsü kazanan Sarıyahşi'de yaşandı. 1989 yılına kadar Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçesine bağlı olan bu kasaba, 15 Haziran 1989 tarihli ve 3587 sayılı kanun ile Aksaray'a bağlanarak ilçe oldu.

Türkiye'de 1957'den 1989'a kadar 67 ile sabit kalan il sayısı, 1989'dan sonra 14 yeni il ile genişledi. İç Anadolu Bölgesi'nde bu dönemde Kırıkkale, Karaman ve Aksaray il oldu. Bu il olma sürecinde, yeni illere bağlanan ilçeler ve köylerin gelişimi ve nüfus artışı hedeflendi.

resim-2023-12-24-143301610.png

Aksaray'ın il olmasıyla Sarıyahşi'nin önü açıldı ve bu değişiklik, ilçenin gelişimine de önemli katkılar sağladı. Aksaray merkeze 110 kilometre uzaklıkta olan Sarıyahşi, bölgenin en uzak ilçelerinden biri olarak biliniyor. Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanan ilçe, el sanatları ve kültürel etkinlikleriyle de dikkat çekiyor.

Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Sarıyahşi, geçmişte bir ticaret ve kültür merkeziydi. Tarihi yapıları, yöresel festivalleri ve doğal güzellikleri ile ön plana çıkan ilçe, kuş türleri ve doğa manzaralarıyla da doğa tutkunları ve fotoğrafçılar için popüler bir uğrak noktası haline gelmiş durumda.

Sarıyahşi'nin bu dönüşümü, Türkiye'nin idari yapısındaki dinamik değişimleri ve yerel kalkınmayı destekleme politikalarının önemli bir örneğini oluşturuyor. İlçe, geçmişten günümüze kadar uzanan tarihi ve kültürel mirasıyla da ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.