Eris Varyantı Tehdidi Büyüyor: O Belirtilere Dikkat... İşte Bilmeniz Gerekenler!

Eris Varyantı Tehdidi Büyüyor: O Belirtilere Dikkat... İşte Bilmeniz Gerekenler!
Eris Varyantı, 2023'te 51 ülkede ortaya çıktı ve global Covid-19 vakalarının %17,4'ünü oluşturuyor. Ateş, öksürük ve nefes darlığı gibi semptomlarla sıralıyor. Yayılımın hızla devam ettiği bu dönemde aşı, maske ve sosyal mesafe korunma önlemleri arasında.

023'ün başından itibaren gündeme gelen Eris varyantı, Covid-19'un Omicron varyantının bir alt türü olarak belirlendi. İlk olarak Şubat 2023'te Güney Afrika'da keşfedilen bu varyant, kısa sürede 51 ülkeye yayıldı. Amerika, İngiltere, Almanya ve Fransa gibi büyük ülkelerde de tespit edilen Eris, global Covid-19 vakalarının yaklaşık yüzde 17,4'ünü oluşturuyor.

Eris varyantı belirtileri nelerdi)

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Müzalin Çiğdem Yıldırım, Eris varyantının belirtilerini; ateş, öksürük, boğaz ağrısı, nefes darlığı, kas ağrıları, baş ağrısı, yorgunluk, burun akıntısı, tat veya koku kaybı, ishal ve mide rahatsızlığı olarak sıralıyor.

Bulaşma yolları da diğer Covid-19 varyantlarına benzer. Özellikle öksürme, hapşırma, konuşma sırasında havada bulunan damlacıkların solunmasıyla bulaşma riski taşıyor. Ayrıca enfekte yüzeylere temasın ardından yüzle temas, virüsün bulaşmasına sebep olabilir.

Eris varyantında Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Korunma yöntemleri değişmiyor: Aşı, maske, sosyal mesafe, el hijyeni ve yerel sağlık önerilerine uymak, korunma yöntemleri arasında başı çekiyor.

Yıldırım, Eris varyantının potansiyel etkileri ve yayılım hızı hakkında henüz tam net bilgilere sahip olmadığımızı vurguluyor. Bu nedenle yerel sağlık otoritelerinin güncel önerilerini takip etmenin kritik öneme sahip olduğunu belirtiyor. Eris varyantının nasıl bir etki yaratacağını zaman gösterecek, fakat önlemler şimdiden alınmaya başlandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.