Cinsel İsteksizlik Tedavisi için hangi doktora gidilir? Cinsel ilişkide zevk alamama hangi doktora gidilir? İşte detaylar…

Cinsel İsteksizlik Tedavisi için hangi doktora gidilir? Cinsel ilişkide zevk alamama hangi doktora gidilir? İşte detaylar…
Cinsel isteksizlik ve cinsel ilişkide zevk alamama sorunlar için genellikle androloji (erkekler ) veya jinekoloji (kadınlar) bölümlerine başvurulabilir. Psikolojik de olabileceği için bir cinsel terapi uzmanı ya da psikiyatri bölümü de tercih edilebilir.

Cinsel isteksizlik, bir bireyin cinsel aktiviteye karşı azalmış ya da hiç ilgi göstermediği bir durumu ifade eder. Bu durum, bazen bir ilişkinin belirli dönemlerinde geçici olarak yaşanabileceği gibi, bazen de sürekli ve uzun süreli bir problem olarak ortaya çıkabilir.

Cinsel isteksizlik, tıbbi literatürde "hipoaktif cinsel istek bozukluğu" (HSDD) olarak da adlandırılır.

Cinsel İsteksizliğin Sebepleri Nelerdir?

Cinsel isteksizlik, fizyolojik, psikolojik ve sosyal etkenlerden kaynaklanabilir. Bu nedenler şunlar olabilir:

Fiziksel Sebepler: Hormonal dengesizlikler (özellikle testosteron, östrojen ve tiroid hormonlarındaki dengesizlikler), kronik hastalıklar, bazı ilaçların yan etkileri, alkol ve uyuşturucu kullanımı, yorgunluk, ağrılı cinsel ilişki gibi durumlar fiziksel sebepler arasında sayılabilir.

Psikolojik Sebepler: Depresyon, anksiyete, stres, düşük özsaygı, geçmişte yaşanan cinsel travmalar, cinsel kimlikle ilgili sorunlar psikolojik nedenler arasında yer alır.

İlişkisel Sebepler: Partnerle yaşanan duygusal problemler, iletişim eksiklikleri, güvensizlik, aldatma ya da cinsellikle ilgili uyumsuzluklar isteksizliğe yol açabilir.

Sosyo-Kültürel Sebepler: Cinsellikle ilgili sosyo-kültürel tabular, cinsel eğitim eksikliği ya da cinselliğe dair yanıltıcı inançlar ve beklentiler isteksizliği tetikleyebilir.

650x344-kadin-ve-erkeklerde-cinsel-isteksizlik-nedenleri-nelerdir-1543391048393.jpeg

Cinsel İsteksizlik Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi yaklaşımı, cinsel isteksizliğin altında yatan sebebe bağlı olarak değişiklik gösterir. Psikolojik sebeplere bağlı cinsel isteksizliklerde terapi yöntemleri, özellikle cinsel terapi, bireysel terapi veya çift terapisi önerilebilir.

Fiziksel nedenlerle ilişkili durumlarda, altta yatan sağlık sorununun tedavisi ya da ilaç değişikliği gibi yaklaşımlar benimsenebilir.

Hormonal dengesizliklerde hormon tedavisi uygulanabilir. Cinsel isteksizlikle başa çıkmada partnerle açık iletişim kurmak da oldukça önemlidir. Eğer cinsel isteksizlik problemi yaşanıyorsa, bir uzmana başvurmak en doğru yaklaşımdır.

Cinsel İsteksizlik Tedavisi için hangi doktora gidilir?

Cinsel isteksizlik tedavisi için başvurabileceğiniz farklı tıbbi uzmanlar vardır. İlk olarak, cinsel isteksizlik sorununuzun altında yatan nedeni belirlemek önemlidir. Bu nedenle, aşağıdaki uzmanlardan birine başvurabilirsiniz:

Ürolog: Cinsel işlev bozukluklarına yönelik uzmanlık alanlarına sahiptirler ve cinsel isteksizlik sorunlarını inceleyebilirler.

Cinsel Terapist veya Psikoterapist: Psikolojik nedenlere dayalı cinsel isteksizlik sorunları için terapi sağlayabilirler.

Jinekolog (Kadınlar İçin): Kadınlar arasında cinsel isteksizlikle ilgili sorunlar sıkça görüldüğünden, jinekologlar bu konuda yardımcı olabilirler.

Psikiyatrist: Cinsel isteksizlik sorunlarına daha karmaşık psikiyatrik nedenlerin dahil olduğu durumlarda psikiyatristlere başvurabilirsiniz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.