Serum Nedir ve Hangi Durumlarda Kullanılır? Yüksek ateş, bulantı, kusma, ağrı, ishale İyi Gelir Mi?

Serum Nedir ve Hangi Durumlarda Kullanılır? Yüksek ateş, bulantı, kusma, ağrı, ishale İyi Gelir Mi?
Serum, damarlardaki kanın sıvı-elektrolit dengesini düzenlemek amacıyla hastanelerde kullanılan tuzlu bir çözeltidir. Peki, serumun faydaları nelerdir? Serum hangi durumlarda kullanılmalıdır? İşte seruma dair tüm detaylar...

Serum, tuz içeren bir çözelti olarak tanımlanabilir. Esas amacı damarlardaki kanın sıvı-elektrolit dengesini korumaktır.

Hastalıkla mücadelede doğrudan bir etkisi olmayıp, vücudun sıvı dengesini koruyarak iyileşme sürecine destek olur.

Yüksek ateş, bulantı, kusma, ağrı, ishale İyi Gelir Mi?

Soğuk algınlığı, özellikle kış aylarında pek çok kişinin maruz kaldığı rahatsızlıkta biridir. Belirtiler arasında halsizlik, burun tıkanıklığı, öksürük, ateş ve boğaz ağrısı bulunur. Ancak soğuk algınlığının tedavisinde genellikle bağışıklık sisteminin enfeksiyonla başa çıkmasına yardımcı olacak destekleyici yöntemler tercih edilir.

Serum tedavisi, özellikle vücudun sıvı ve elektrolit dengesini koruma amacıyla tercih edilen bir yöntemdir. Bununla birlikte, soğuk algınlığı belirtilerini doğrudan tedavi etmek için önerilmez. Ancak, soğuk algınlığına bağlı olarak ağız yoluyla yeterli sıvı alınamaması, kusma veya ishal gibi belirtiler nedeniyle vücutta sıvı kaybı yaşanıyorsa, bu durumda serum tedavisi yararlı olabilir.

Vitamin serumu, vücuda direkt olarak vitamin takviyesi sağlar ve ağız yoluyla alınan vitaminlerden daha hızlı etki edebilir. Ancak, vitamin serumunun soğuk algınlığı belirtilerine doğrudan etkisi olmadığı unutulmamalıdır. Vitamin serumu, genel sağlığınıza katkıda bulunarak bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir, ancak viral bir enfeksiyonla doğrudan savaşmaz.

yzdyyd1inku-uadforjufg.webp

Serumun İçinde Ne Var?

Serum, %0.9'luk tuz oranına sahiptir. Bununla beraber, 1 litre serumda 154 milimol sodyum (Na) ve 154 milimol klor (Cl) bulunmaktadır. Esasen, serumun %99.1'i sudan oluşmaktadır.

Serumun Kullanım Alanları Nelerdir?

İnsan vücudunun sıvı dengesinin korunması amacıyla kullanılır.

Gastrointestinal sistemden ya da ağız yoluyla ilaç veya besin alınamayan durumlarda hastalara serum verilir.

Ameliyat öncesi, esnası ve sonrasında sıvı ve elektrolit ihtiyaçlarını karşılamak ve ilaçları damar yoluyla vermek için kullanılır.

Serumun Hazırlığı ve Uygulaması Nasıl Oluyor?

Serumlar genellikle hazır şekilde şişe veya torba içinde ambalajlanmış olarak bulunur.

Serumun içerisine ilaç eklenmesi gerektiğinde, steril koşullarda bu işlem gerçekleştirilir. Enjektörle serum içine ilaç verilir ve karıştırılır.

Ameliyat Öncesi Serum Kullanımı

Ameliyat öncesi hastaya damar yoluyla serum verilmesi, anestezik ilaçların verilmesi ve sıvı-elektrolit ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yapılır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.