AÇIKLANDI! 2024 Yılında Kıdem Tazminatı Tavanı Ne Kadar Oldu? İşte Detaylar...

AÇIKLANDI! 2024 Yılında Kıdem Tazminatı Tavanı Ne Kadar Oldu? İşte Detaylar...
2024 yılında kıdem tazminatı tavanı yeniden belirlendi! İşçilere ne kadar ödeme yapılacak? İşte ayrıntılar:

Yargıtay'ın yakın tarihli bir kararı ve İş Kanunu'na göre kıdem tazminatı hesaplamaları hakkında açıklamalarla birlikte, 2024 yılında kıdem tazminatı tavanı da güncellendi. İşçilere yapılacak kıdem tazminatı ödemeleri artık yeni rakamlarla belirlenecek.

Yargıtay'ın açıklamalarına göre, kıdem tazminatı hesaplamalarında işçinin brüt ücreti dikkate alınmalıdır. Bu, işçinin sigorta primi, vergi, sendika aidatı gibi kesintiler yapılmaksızın belirlenen brüt ücret üzerinden hesaplanması gerektiği anlamına gelmektedir. Aylık ücretin hesaplanmasında saat ücreti, önce 7.5 ile, ardından da 30 ile çarpılmalıdır.

İş Kanunu'na göre kıdem tazminatı, İş Kanunu'na tabi çalışanlar için en az bir yıl aynı işverene bağlı bir veya birden fazla işyerinde çalışmış olma şartıyla hak kazanılır. Ancak kıdem tazminatını alabilmek için bazı koşulların da sağlanması gerekmektedir. Bu koşullar, 1475 Sayılı eski İş Kanunu'nda ayrıntılı bir şekilde düzenlenmektedir. Kıdem tazminatının ödenmesini gerektiren durumlar arasında işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışlarının dışında bir sebep ile işçiyi işten çıkarması, işçinin sağlık, ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışları veya zorlayıcı sebeplerle iş akdini haklı bir şekilde feshetmesi gibi durumlar bulunmaktadır.

Özellikle pandemi döneminde kısa çalışma ve ücretsiz izin gibi nedenlerle iş ilişkisi askıya alınmış olan işçiler için, kıdem tazminatı hesaplamalarında son ücretin dikkate alınması gerekmektedir.

Yeni yılda güncellenen kıdem tazminatı tavanıyla birlikte işçilere yapılacak ödemelerin ne kadar olacağı merak ediliyor. İşçilere sağlanan bu haklar, işçilerin iş güvencesi ve geleceklerini koruma açısından büyük önem taşıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.