Brokoliyi çok fazla haşlamayın! Kolon, prostat, rektum, mide, meme ve akciğer kanserleri etkili...

Brokoliyi çok fazla haşlamayın! Kolon, prostat, rektum, mide, meme ve akciğer kanserleri etkili...
Brokoli, kansere karşı koruyucu etkisiyle ve daha birçok yararıyla ön plana çıkan bir sebze... Ancak suyun içinde kaynatarak pişirilen brokoli özelliklerinin yitirilmesine neden oluyor.

Brokoli, turpgiller familyasına ait bir bitki türüdür. Çiçek tomurcukları ve sapları genellikle yeşil olan bu sebze, birçok mutfakta sıklıkla kullanılır.

Brokoli, düşük kalorili ve yüksek lifli bir besindir ve C vitamini, K vitamini, folat, potasyum gibi birçok önemli vitamin ve mineral içerir. Ayrıca, brokoli sülforafan adı verilen güçlü bir antioksidan içerir. Bu sebeple, brokoli genellikle sağlıklı bir diyetin parçası olarak önerilir.

Brokoliyi çiğ olarak salatalarda, buharda pişmiş olarak, fırında kızartılmış olarak veya çorbalarda ve yemeklerde kullanabilirsiniz. Her türlü pişirme yöntemi, brokolinin besin değerlerini biraz farklı şekillerde etkiler, ancak genel olarak bu sebze her formda sağlıklıdır.

Kolon, prostat, rektum, mide, meme ve akciğer kanserleri etkili...

Brokoli, vitamin deposu ve antioksidan olma özelliğinin yanı sıra "glukosinolatlar" denen etkili bileşenleri içerdiğini paylaşan Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Bu bileşiklerden özellikle ‘sülforafan’ ve ‘indol-3-karbinol’ün; kolon, prostat, rektum, mide, meme ve akciğer kanserleri vakalarında etkili olduğun klinik çalışmalarla ortaya kondu” dedi.

BROKOLİ BAĞIRSAKTAKİ YARARLI BAKTERİLERİ BESLİYOR

Brokolinin aynı zamanda yüksek miktarda lif içerdiği için de bağırsaklardaki yararlı bakterileri beslediğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Biliyoruz ki yararlı bakterilerin sayısının artması vücudumuz için çok kıymetli. Ayrıca brokoli filizi ve brokoli özütleri verilerek yapılan deneysel çalışmalarda da kanser değerlerinde düzelmeler gözlendi” diye konuştu.

DOĞRU PİŞİRME ÖNEMLİ

Brokolinin faydasının görülmesi için doğru pişirmenin çok önemli olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Suyun içinde kaynatarak pişirdiğimiz brokoli tüm bu özelliklerini maalesef yitirmiş oluyor. Dolayısıyla bilimsel gözlemlere göre yapılan öneri; buharda birkaç dakikalık pişirme şekli veya çiğ tüketimidir. Çiğ şekilde elde parçalayıp 30 dakika bekledikten sonra zeytinyağı ve limon ile çok başarılı ve güçlü bir detoks hazırlanmış olur” önerisinde bulundu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.