Ankara Gazozu Tarihçesi Sizi Hüzünlendirecek! Ankara Gazozu, İlham ve Korkut Erkan Markaları Damga Vurmuş!

Ankara Gazozu Tarihçesi Sizi Hüzünlendirecek! Ankara Gazozu, İlham ve Korkut Erkan Markaları Damga Vurmuş!
Ankara'nın unutulmaya yüz tutmuş gazoz markaları İlham ve Korkut Erkan, şehrin geçmişine damga vurmuş. Şimdi ise Ankara Gazozu Mersin'den geliyor. İşte Ankara'nın gazoz tarihçesi

1950'li ve 1960'lı yıllarda Ankara, gazozun başkenti olarak anılıyormuş. O dönemlerde neredeyse her mahallede küçük gazoz fabrikaları bulunurmuş.

Gazoz şişeleri o zamanlar tek tipmiş ve kapakları sıkıca kapanırmış. Ancak bu dönemlerde gazoz üretiminde çalışan işçiler, zaman zaman cam şişelerin asit etkisiyle patladığı durumlar yaşar, ciddi yaralanmalar meydana gelirmiş.

ekran-goruntusu-2023-12-21-225227.png

Ankara Gazozu, İlham ve Korkut Erkan Markaları Damga Vurmuş!

Ankara'da 25 kuruşluk gazozların en ünlü markalarından biri İlham Gazozu imiş. Diğer bir popüler marka ise Korkut Erkan Gazozu. Korkut Erkan, bu iki markayla ilgili anılarını paylaşırken, İlham Gazozu'nun kapaklarının iki renkli, genellikle kırmızı ve beyaz olduğunu, lezzetinin ise oldukça güzel olduğunu belirtiyor.

O dönemlerde sade gazozun yanı sıra limonlu gazozun da çıkmasıyla çocuklar gazoz kapaklarıyla oyunlar oynarmış.

Ankara Gazozu Tarihçesi Sizi Hüzünlendirecek!

Gazoz şişeleri depozitolu olurmuş ve bu şişeler geri dönüşüme katkı sağlardı. Ancak 1968 yılına gelindiğinde, klasik yöresel gazozlar kola ve Uludağ Gazozu gibi ulusal markaların çıkmasıyla piyasadan çekilmeye başlamış. İlham Gazozu ise 1980'lere kadar ayakta kalmış.

ekran-goruntusu-2023-12-21-225544.png

Ankara gazozu ne aromalı?

Günümüzde ise Ankara'da pek rastlanmayan ancak yeniden keşfedilmeye başlanan bir içecek var: demirhindi şerbeti. Özellikle Ulus'ta bulunan bir pastanede satılan demirhindi şerbeti için insanlar kuyruğa girermiş.

İlginç bir şekilde, Ankara Gazozu adını taşısa da aslında Mersin'de üretiliyor. Özellikle muz ve çilek aromalı Ankara Gazozu, tat ve kokusuyla akılda kalıcı bir içecektir.

ekran-goruntusu-2023-12-21-225433.png

En iyi gazoz markası hangisi?

Gazoz severler arasında "En iyi gazoz markası hangisi?" sorusu da zaman zaman tartışma konusu olmuştur. Birçok farklı gazoz markası bulunsa da, bazıları için Niğde Gazozu net bir üstünlüğe sahipmiş gibi görünüyordu. Ancak zaman içinde Dört Mevsim Gazozu, Niğde Gazozu'nu geride bırakarak birincilik koltuğuna oturmuş.

Ankara Gazozu tarih boyunca şehirde unutulmaz bir lezzet olarak kalmış ve hala hatıralarda canlılığını koruyor. Bu özgün içecekler, geçmişe özlem duyanlar için özel bir yere sahip ve unutulmaya yüz tutmuş tatları hatırlatıyor. Ankara Gazozu'nun kökeni Mersin'e uzansa da, şehirdeki nostaljik tatları yaşamak isteyenler için hala bulunabilir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.