EYT'liler ve Yeni Emekliler Dikkat: Emlak Vergisi Muafiyeti Şartları Belli Oldu!

EYT'liler ve Yeni Emekliler Dikkat: Emlak Vergisi Muafiyeti Şartları Belli Oldu!
2023 yılında emekli olanlar ve EYT düzenlemesinden yararlananlar için emlak vergisi muafiyeti detayları açıklandı. İşte muafiyetten yararlanma koşulları ve başvuru sürecine dair her şey.

2023 yılı itibarıyla emeklilik hayatına adım atanlar ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinden faydalanan vatandaşlar için emlak vergisi ödememe imkanı sunuluyor. Ancak bu muafiyetten faydalanabilmek için belli şartların sağlanması gerekiyor. Yıllardır süregelen emlak vergisi yükünden kurtulmak isteyen yeni emekliler ve EYT'li vatandaşlar, dikkatle bu şartları incelemeli.

Emlak vergisinin ilk taksiti mart, nisan, mayıs aylarında, ikinci taksiti ise kasım ayında ödenirken, peşin ödemeler için son tarih 31 Mayıs 2024 olarak belirlendi. Meskenler için emlak vergisi, büyükşehir belediye sınırlarında bina değerinin binde 2'si, diğer belediyelerde ise binde 1'i oranında hesaplanıyor.

Özellikle geliri sadece emekli, dul ve yetim aylığından oluşanlar, engelliler, gaziler ile şehitlerin dul ve yetimleri, brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları için emlak vergisi ödemezler. Bu kapsamda, geçen yıl emekli olanlar ve EYT düzenlemesinden yararlananlar da 2024 yılından itibaren vergi muafiyeti hakkına sahip olacaklar.

Başvuru süreci ise oldukça basit. İlgili emeklilerin, bağlı oldukları belediyeye "Tek Meskeni Olan (İntifa Hakkına Sahip Olanlar Dahil) Emeklilere, Dul ve Yetimlere Ait Form"u doldurarak başvurmaları yeterli. Belediyelerin, bu form dışında ekstra bir belge talep etmeyeceği bilgisi veriliyor.

Ancak, emeklilik sonrası sigortalı bir işte çalışmaya devam edenler veya 2023 yılında elde edilen sermaye iradı gelirleri 150 bin lirayı aşanlar için muafiyet geçerli değil. Muafiyetten yararlanabilmek için bu tür çalışmaların sonlandırılmış olması gerekiyor.

Diğer önemli bir nokta ise, muafiyetten yararlanabilmek için konutunuzda oturmanız zorunlu değil. Eğer konutunuz brüt 200 metrekareyi aşmıyorsa, kirada otursanız dahi veya evinizi boş tutuyor olsanız bile vergi muafiyetinden faydalanabilirsiniz.

Yazlık evler için ise durum biraz farklı. Eğer yazlık, emeklinin tek meskeni ise ve sürekli ikamet ediliyorsa, bu durumun elektrik ve su faturalarıyla kanıtlanması gerekmektedir. Aksi halde, yazlık evler için emlak vergisi muafiyeti uygulanmaz.

Bu detaylar ışığında, yeni emekliler ve EYT'liler, kendilerine sunulan bu fırsattan yararlanabilmek için belirtilen şartlara dikkat etmeli ve gerekli başvurularını zamanında yapmalılar.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.