Kemal Sunal Filmlerine Telif Davası: Para Ödenecek! 10 Yıl Sonra Sonuçlandı... Emsal Karar Verildi!

Kemal Sunal Filmlerine Telif Davası: Para Ödenecek! 10 Yıl Sonra Sonuçlandı... Emsal Karar Verildi!
Türk sinemasının efsanevi ismi Kemal Sunal'ın filmleri üzerine açılan telif hakkı davası, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun kararıyla sonuçlandı. Sanatçının mirasçılarına filmlerinden elde edilen gelirler için telif ödenmesine hükmedildi.

Türk sinema tarihinin legendar oyuncusu Kemal Sunal'ın filmleri üzerinde telif hakkı davası, 10 yıllık bir sürecin ardından Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun verdiği kararla sonuçlandı. Sanatçının mirasçıları, Kemal Sunal'ın 1970 ve 1990'lı yıllar arasında rol aldığı 45 film için, televizyon kanalları ve dijital platformlarda haksız yere yayınlandığını ileri sürerek telif davası açmıştı.

ekran-goruntusu-2023-09-21-101605.jpg

Kemal Sunal Filmlerine Telif Davasında Emsal Karar

Açılan davada, söz konusu filmlerin yayın haklarına ilişkin 3 farklı firmadan telif hakkı talep edildi. Dava kapsamında, Kemal Sunal filmlerinin bu platformlarda defalarca yayınlandığına, bu yayınlar sonucunda firmaların önemli maddi gelir elde ettiğine, ancak sanatçının mirasçılarına herhangi bir telif ücreti ödenmediğine dikkat çekildi.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun son kararında, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'ndaki koruma süresinin 70 yıla uzatıldığına vurgu yapıldı. Bu süre zarfında eserin "yeni ve öngörülemeyen yayın alanlarında" kullanılamayacağına hükmedildi. Kemal Sunal'ın ailesinin açtığı bu dava, Yeşilçam'ın diğer yıldızları ve onların mirasçıları için de bir emsal teşkil ediyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.