SGK Raporu Açıklandı: Kayıt Dışılıkla Mücadelede Büyük Adımlar Atıldı, 1.2 Milyar TL Ceza Kesildi!

SGK Raporu Açıklandı: Kayıt Dışılıkla Mücadelede Büyük Adımlar Atıldı, 1.2 Milyar TL Ceza Kesildi!
SGK'nın 2023 yılı faaliyet raporu, kayıt dışı çalışma ile mücadelede önemli bilgileri gün yüzüne çıkardı. Emekli maaşı dolandırıcılığından sahte işyerlerine kadar birçok konuda ciddi adımlar atıldı.

2023 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kayıt dışı çalışmayla mücadele kapsamında çarpıcı bir rapor yayınladı. Rapor, birçok alanda yapılan denetimler ve tespit edilen usulsüzlükler hakkında detaylı bilgiler içeriyor. Özellikle, emekli maaşı almak için hile yapan ve aslında boşandığı eşleriyle yaşamaya devam eden 2 bin 418 kişinin maaşları kesilerek, ödenen miktarların faiziyle birlikte geri alınması dikkat çekiyor.

Rapora göre, sigortalının ölümü sonrası geride kalan hak sahiplerine ödenen ölüm aylıklarında yapılan hileler de saptandı. Bu tür dolandırıcılıkların önüne geçmek için kesintilere gidilmiş ve hile yapanlar geri ödemelerle karşı karşıya bırakılmıştır.

2023 yılında toplam 101 bin 794 işyeri denetlenirken, 1.533'ünün tamamen sahte olduğu belirlendi. Sahte işyerleri nedeniyle ekonomiye büyük zararlar verildiği tespit edilmiş ve bu zararların önüne geçilmesi için ciddi yaptırımlar uygulanmıştır. Tüm bu tespitler neticesinde, kayıt dışı çalışma ve diğer usulsüzlükler nedeniyle toplam 1.2 milyar Türk Lirası tutarında ceza kesilmiştir.

SGK'nın bu raporu, Türkiye'deki iş gücü piyasasında kayıt dışılığın boyutları ve bununla mücadelede atılan adımların önemini bir kez daha gözler önüne sermektedir. Kurum, özellikle sosyal güvenlik sistemini suiistimal edenlere karşı kesintisiz bir mücadele yürütmeye kararlı görünüyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.