JP Morgan Merkez Bankasından Faiz İndirimi Bekliyor!

JP Morgan Merkez Bankasından Faiz İndirimi Bekliyor!
ABD merkezli uluslararası bankacılık ve finansal hizmetler sunan JP Morgan Chase & Co. Yayımladığı bir raporda, Türkiye’de jeopolitik risklerin azalması ile TCMB’den (Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası) faiz indirimi döngüsünün devam etmesi gerektiği ifade edilmiştir.

JP Morgan Merkez Banasından Faiz İndirimi Bekliyor!

ABD merkezli uluslararası bankacılık ve finansal hizmetler sunan JP Morgan Chase & Co. Yayımladığı bir raporda, Türkiye’de jeopolitik risklerin azalması ile TCMB’den (Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası) faiz indirimi döngüsünün devam etmesi gerektiği ifade edilmiştir. Dünyanın en önemli bankacılık ve finans kuruluşlarından biri olan JP Morgan, Türkiye ile ABD’nin Suriye meselesi hakkında anlaşmaya varması ile jeopolitik risklerin Türkiye’de giderek azaldığı belirtilmiştir. Ekonomi açısından, özellikle Merkez Bankası için söz konusu durumunda rahatlatıcı olduğunu belirten raporda, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının gelecek dönemde de 100 baz puanlık bir faiz indirimi yapmasının beklendiği yer almıştır.

Enflasyon beklentisinin de düşmesinin ardından son dönemde Türk ekonomisinde yaşanan iyileşmeye vurgu yapan JP Morgan, kurun stabil kalması ve global düşük faizlerin oluşturduğu zemin sayesinde faiz indirimi için Merkez Bankasının yeterli alanı bulacağı belirtilmiştir. Son dönemde Merkez Bankasının toplamda 750 baz puanlık bir faiz indirimi yaptığına dikkat çeken finans kuruluşu, gevşeme hızının yavaşlamasının olumlu olacağını ifade etmiştir.

Merkez Bankasından 100 Baz Puanlık İndirim Yapabilir

Uluslararası bankacılık ve finans kuruluşu ABD’li JP Morgan, Türkiye – ABD siyasi ilişkilerinde yaşanan son gelişmenin Merkez Bankası için faiz indirimine zemin hazırladığı belirtilmiştir. Yayımlanan bir rapora göre Türkiye  - ABD Suriye üzerinde anlaşmasının jeopolitik riskleri azalttığını ve 100 baz puanlık bir faiz indiriminin daha TCMB tarafından yapılabileceği ifade edilmiştir.

Merkez Bankası tarafından yapılan son iki toplantıda toplam 750 puanlık bir faiz indirimine dikkat çeken rapor, Merkez Bankasının kredibilitesi için temkinli bir indirim beklentisi oluşturduğunu ifade etmiştir.

JP Morgan ayrıca enflasyonunun %9,3’e gerilediğini ve 2019 Ekim ayı için enflasyonun %9’un altına inebileceği yorumunda bulunmuştur. Ancak JP Morgan tarafından 2019 yılsonu için ön görülen enflasyon oranı %12,6 olarak belirtilmiştir. Uluslararası finans kuruluşunun Türkiye ekonomisi hakkında enflasyon ve faiz indirimi beklentileri piyasalarda olumlu havaya işaret etmektedir.

Yıl Sonuna Kadar 150 Baz Puan Faiz İndirimi Beklentisi

JP Morgan tarafından yayımlanan son rapora göre Merkez Bankasının gevşeyen siyasi ortam ile yıl sonuna kadar 150 baz puanlık faiz indirimi bekledikleri açıklanmıştır. Piyasa koşullarına bağlı olarak TCMB tarafından bu oranın üzerinde bir indirim hamlesinin yapılabilmesinin de mümkün olduğu ifade edilmiştir.

JP Morgan’ın açıklamasında ayrıca TL üzerinde oluşan yeni baskının faiz indirimi sürecine olumsuz etkiler sunabileceği ifade edilmiştir. TL üzerindeki baskının süreci baltalayacak en önemli unsur olarak görülmesi indirim beklentisi önündeki en büyük engel olarak ifade edilmektedir.

Commerzbank İndirim Beklentisini Destekledi

Avrupa’nın en büyük ikinci bankası olan Commerzbank tarafından geçtiğimiz günlerde yayımlanan raporda JP Morgan’ın raporuna benzer ifadelere yer verilmiştir. Avrupa’nın ve dünyanın en güçlü bankalarından biri olan Commerzbank, Merkez Bankasının bu hafta içinde 150 baz puanlık bir faiz indirimi yapabileceğini açıklamıştır. Her iki uluslararası finans kuruluşunun yorumları da piyasalarda memnuniyetle karşılanmıştır.

Commerzbank Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Tatha Ghose tarafından yayımlanan raporda TL’nin son iki seans için ralli yaptığını ve Barış Pınarı Harekatı ile yaşanan TL kayıplarının geri alındığı ifade edilmiştir. Ayrıca Türkiye ve ABD arasında yaşanan son gelişmelerinde ardından Commerzbank tarafından hafta içinde 150 baz puanlık indirim beklentisi dikkat çekmiştir.

Söz konusu 150 puanlık indirim ile TL’de ani hareketlerin yaşanmayacağına vurgu yapan raporda, faiz indiriminin gelecek dönem için enflasyon ivmesinin TL krizine yol açabileceği ifade edilmiştir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.