SGK Sicil No Sorgulama Nasıl Yapılır?

SGK Sicil No Sorgulama Nasıl Yapılır?
SGK Sicil No Sorgulama Nasıl Yapılır? Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sigortalıların birbirinden ayrılması ve tanımlanması için verilen bir numarasıdır.

SGK Sicil No Sorgulama Nasıl Yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sigortalıların birbirinden ayrılması ve tanımlanması için verilen bir numarasıdır. Kişinin çalıştığı kuruma ait olan bu numara tıpkı T.C. kimlik numarası gibi bir işleve sahiptir. Günümüzde çoğu resmi işlem ve sorgulamanın elektronik ortam üzerine aktarılması vatandaşların bu tip numaraları veya işlemleri dijital ortam üzerinden rahatlıkla yapmasını sağlamaktadır. E – devlet üzerinden rahatlıkla öğrenebileceğiniz sicil numarası, kişinin çalışma hayatına ve sigortalılık durumuna ilişkin çeşitli bilgileri veren bir numaradır.

Tüm vatandaşların e – devlet üzerinden rahatlıkla sicil no öğrenme işlemlerini yapması mümkündür. Elektronik ortam üzerinden sicil numarasını öğrenmek isteyen kişilerin mutlaka e – devlet şifresine sahip olması gerekmektedir. Bunun için PTT şubelerinden şifrenizi talep edebilir, T.C. kimlik numaranız ve güncel e – devlet şifreniz ile tüm resmi işlemlerinizi internet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

SGK Sicil No Nedir, Ne İşe Yarar?

Sosyal Güvenlik Kurumuna kayıtlı kişilerin tanımlanması ve resmi olarak kaydının bulunması sonucu tüm vatandaşlar için bir sicil numarası verilmektedir. 4/A sigortalı kapsamında çalışan kişiler zaman zaman bu numarayı çeşitli kurumlara bildirmesi gerekmektedir. Aynı şekilde bazı resmi işlemler içinde SGK sicil numarası talep edilebilir. Sicil numarası temelde iki farklı başlık altında değerlendirilir.

·       İşyeri SGK sicil no

·       Gerçek kişi sicil no

Olmak üzere iki farklı unsur bulunmaktadır. İşyerinin Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinde tescil edilmesi ve SGK bilgilerini gösteren numara işyeri sicil numarası olarak tanımlanmaktadır. Vatandaşların Sosyal Güvenlik Kurumu online işlem sayfası üzerinden; T.C. kimlik numarası, doğum yılı ve güvenlik kodu alanlarını doldurarak işlem yapması mümkündür.

SGK Sicil No Sorgulama Nasıl Yapılır?

SSK Sicil No Kaç Haneden Oluşur?

Resmi kurumlar tarafından verilen tüm numaralarda olduğu gibi sicil numarasının her bir hanesinin farklı bir anlamı bulunmaktadır. İlk bakışta karmaşık sayılar gibi görünse de SGK sicil numarası farklı unsurların birleşimi ile ortaya çıkmaktadır. Örneğin mahiyet kodu kişinin geçici veya kalıcı olarak çalıp çalışmadığı belli etmektedir. 1 – 4 rakamları arasında kişinin çalışma hayatındaki mahiyetine göre numara verilir.

Sicil numarasında ayrıca; işkolu kodu, ünite kodu, sıra numarası, il kodu vb. birçok farklı detay yer almaktadır. SSK sicil no kaç haneli sorusunun cevabı ise bu unsurlara bağlı olarak 13 olarak tanımlanır.

Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak herhangi bir iş kolunda, çalışma mahiyetine bakılmaksızın kişilerin SSK sicil numarasına sahip olması gerekmektedir. Bu kişilerin resmi olarak çalışma hayatlarına devam ettiklerinin en önemli göstergesidir. Bu numaraya sahip olmadan çalışan kişiler, SGK’ya bildirilmedikleri için kaçak olarak çalışacaklardır. Bu nedenle işe giriş bildiriminin yapılması ve sigorta primlerinin yatırılması gerekmektedir.

SGK Sicil No Sorgulama Nasıl Yapılır?

SGK Sicil No Sorgulama Nereden Yapılır?

Sicil numarası sorgulama işlemleri başta olmak üzere günümüzde Sosyal Güvenlik Kurumuna ait birçok işlem elektronik ortam üzerinden yapılabilmektedir. T.C. kimlik numarası ve e – devlet şifresi ile sisteme giriş yaparak doğrudan SGK sorgulama ekranına ulaşabilirsiniz. Her ne kadar birçok resmi işlem e – devlet üzerinden gerçekleştirilse bile bazı işlemler sadece SGK kendi kurumsal uygulaması üzerinden yapılabilmektedir.

Vatandaşların SSK sicil no sorgulama isimden veya doğrudan e – devlet ile T.C. kimlik ile yapması mümkündür. Ancak şifresiz olarak sorgulama işlemi yapmak isteyen kişilerin diğer detaylı bilgilere sahip olması gerekmektedir. SGK üzerine kayıtlı kişilerin kurum tarafından verilen bir numara ile resmi olarak kuruma kayıtlı oldukları tescillenmektedir. Elektronik ortam üzerinden sorgulama yapmak isteyen kişiler e – devlet şifrelerini PTT’den rahatlıkla alabilirler.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.