Emsal Karar: Kaynanaya Hakaret Eden Gelin Ağır Kusurlu

Emsal Karar: Kaynanaya Hakaret Eden Gelin Ağır Kusurlu
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, şiddetli geçimsizlik yaşayan çiftin boşanma davalarında, gelinin kaynanaya hakaret etmesini ağır kusur kabul etti ve boşanma sebebi olarak nitelendirdi.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, şiddetli geçimsizlik yaşayan çiftin boşanma davalarında, gelinin kaynanaya hakaret etmesini ağır kusur kabul etti ve boşanma sebebi olarak nitelendirdi. Hükmedilen emsal niteliğindeki karara göre, gelinin kaynanaya hakaret etmesi maddi ve manevi tazminat hükmünü geçersiz kıldı.

İddiaya göre şiddetli geçimsizlik yaşayan bir çift, boşanma talebiyle 6. Aile Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Davanın iki tarafı da birbirinden şikâyetçi olunca karşılıklı boşanma davası açıldı. Yerel mahkeme davacı olan kadının tazminat talebini değerlendirmeye alarak dava sonucunda kusurlu bulduğu kocanın, davacı kadına maddi ve manevi tazminat ödemesine hükmetti.

Buna göre 6. Aile Mahkemesi karı ve kocayı boşayarak davalı kocanın tazminat ödemesinde karar kıldı. Temyiz hakkını kullanan davalı koca, karşı davada bulunarak davanın Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’ne taşınmasına neden oldu.

Kaynanaya Hakaret Olayı Davanın Seyrini Değiştirdi

İlgili dava dosyasını inceleyen Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, davalı ve karşı davacı olan kocanın mahkemeye sunduğu dilekçeden yola çıkarak emsal niteliğinde bir karara imza attı. Maddi ve manevi tazminat ödemeye yükümlü bırakılan kocanın savunmasında, davacı - karşı davalı olan kadının hem kendisine hem de kaynanasına tehdit uygulayarak hakaret ettiğini belirtti.

Yüksek Mahkeme, kocanın bu savunmasını inceledikten sonra davacı – karşı davalı kadının kocasına ve kaynanasına hakaret ettiği ve kocasına fiziksel şiddet uygulayıp tehdit ettiği hükmüne vardı.

Bu tür olayların açıkça boşanmaya sebebiyet verdiğine dikkat çeken Yargıtay, Türk Medeni Kanunu’nun 174/1-2. maddelerine istinaden maddi ve manevi tazminat hükmünün geçersiz olduğunda oy birliği ile karar kıldı. Yüksek Mahkeme’nin bu kararı almasında, kadının kocaya uyguladığı şiddet ve kaynanaya alenen hakarette bulunması gerekçe gösterilerek kadını kocası karşısında ağır kusurlu bulması etkili oldu.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin bu dava ile ilgili yapmış olduğu açıklamada, davacı – karşı davalı kadının maddi ve manevi tazminat talebinin reddine karar kılındığı belirtildi. Bu açıklama neticesinde 6. Aile Mahkemesi’nin vermiş olduğu tazminat kararının geçersiz olduğu oy birliği ile kabul edildi.

Kaynak: https://ilkayuyarkaba.av.tr/

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.