Depremde Fay kırılması ne demek? Deprem Kaç Şekilde Oluşur?

Depremde Fay kırılması ne demek? Deprem Kaç Şekilde Oluşur?
Depremler Hangi Tabakada Meydana Gelir? Deprem Öncesinde Korunmak için Almam Gereken Önlemler Nelerdir?

Depremlerin meydana geldiği katman taş küredir. Depremin yer kabuğunda meydana gelmesine ise tektonik deprem adı verilir. Halk arasında bu depremler volkanik depremler olarak da adlandırılır.

Fay kırılması ne demek?

Fay, kırık olarak da bilinir, jeolojide, yer kabuğu kayaçlarının ters yönlü sıkıştırma ya da gerilme kuvvetlerinin etkisiyle koparak birbirine göre yer değiştirmesiyle birlikte ortaya çıkan yapıdır.

Deprem Kaç Şekilde Oluşur?

Depremin oluşma aşamaları bulunmakta olup uzmanlar tarafından belirtilen 12 farklı deprem çeşidi bulunmaktadır. Depremin oluşması aşamasında önemli birçok unsur bulunmaktadır. Seviyesi artış gösteren depremler ve art arda tekrar eden depremler en riskli ve tehlikeli deprem gruplarıdır.

Deprem seviyelerine bakıldığında ise 1, 2, 3, 4, 5 ve 6 şiddetinde olan depremlerin daha az hissedildiği hatta hissedilmediği bilinmektedir. 5 şiddetinden az olan depremler insanlar tarafından hissedilmemekte ve eşyalara zarar gelmemektedir. Deprem şiddetinde 6 numaralı şiddet orta derecelidir ve yıkım süreci başlamaktadır. Eşyalara zarar gelmesi, camların kırılması ve insanlar tarafından depremin hissedilmesi 6 şiddetindeki depremler ile ortaya çıkmaktadır.

Deprem Kaç Seviyeden Oluşur?

Deprem seviyeleri 12 adettir ve 7 şiddetinde deprem ile birlikte yıkım başlamakta ve risk artmaktadır. Deprem seviyesinin sonu olan 12’de ise yeryüzünde değişimler meydana gelmekte ve büyük zararlar görülmektedir. 12 şiddetindeki depremde depremin yaşandığı bölge yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır.

Depremler Hangi Katmanda Meydana Gelir?

Bu depremler en şiddetli depremlerden olduklarından korunmak için önceden önlem alınması önem taşır. Yapılan araştırmalara göre bu depremlerin yıkıcı etkisinin fazla olmasının nedeni insanların deprem sırasında bilinçsiz davranmasıdır. Can ve mal kaybının en aza indirildiğinden emin olmak için deprem öncesinde önlem alın.

Deprem Öncesinde Korunmak için Almam Gereken Önlemler Nelerdir?

Depremden korunmanın ilk adımını deprem öncesinde alınan önlemler oluşturur. Deprem sırasında kullanabileceğiniz bir deprem çantası muhakkak evinizin bir köşesinde bulunsun. Bu çantanın içinde sizin ve varsa çocuklarınızın temel ihtiyaçları yer almalıdır. Su, para, kıyafet ve yiyecek gibi.

Tektonik depremler dünyada en sık meydana gelen deprem türüdür. Deprem sırasında insanların bilinciz şekilde koşturması yaralamaların nedenleridir. Yani insanlar depremin sarsıntısından ziyade, deprem sırasında ne yapacaklarını bilmedikleri için yaralanıyorlar ve zarar görmüş oluyorlar.

Depremler Hangi Tabakada Meydana Gelir?

Depremin meydana geldiği tabaka genellikle yer kabuğu tabakasıdır. Bu şekilde oluşan depremler tektonik depremler olarak adlandırılırlar. Yer kabuğu hareket eder ve yer yüzü bu sırada şiddetli olarak sallanır. Tektonik deprem türü dünyada ve Türkiye’de en çok meydana gelen deprem türüdür. Genellikle yüksek şiddetle meydana geldiklerinden en çok can ve mal kaybına neden olan depremler de tektonik depremlerdir.

Depremlerden Korunmak için Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Deprem türlerinin ne olduğu fark etmeksizin her depreme karşı önceden önlem almak gerekmektedir. Yapılan araştırmalara göre depremin yıkıcı etkileri en çok bilinçsiz davranışlardan kaynaklanmaktadır. Deprem sırasında kontrolsüz bir şekilde koşmak, önceden deprem için önlem almamak depremin yıkıcı etkilerinin artmasına neden olmaktadır.

Depremden korunmak için evinizde deprem olması ihtimaline karşı deprem çantası bulundurun. Bu çantanın içine su, enerji verecek yiyecekler, yedek giysi ve battaniyeler, bir miktar para koyun. Hazırladığınız çantanın deprem sırasında ulaşılabilir bir yerde olduğundan emin olun. Eviniz çok büyük ya da evde yaşayan kişi sayısı fazla ise, çanta sayısını artırın.

Hangisi Depremlerin Sıkça Yaşandığı Bir Ülke Değildir?

En çok deprem olan ülkeler şu şekilde sıralanabilir:

  •  Şili
  • Alaska, ABD
  • Endonezya
  • Japonya
  • Rusya
  • İran

Bu bölgelerde yaşayan kişilerin depremden korunma yolları hakkında daha çok bilinçlenmeleri gerekmektedir.

Depremden Korunmak için Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Depreme karşı önlem almak isteyen kişilerin deprem olduğu sırada sakinliklerini koruyabilmeleri çok önemlidir. Deprem olduğu sırada kontrolsüz bir şekilde koşan ya da bağıran kişiler, depremin yıkıcı etkilerini hafifletmekten ziyade, durumu daha kötü bir hale sokmaktadırlar.

Deprem olduğu sırada başınızı korumaya özen gösterin. Bulunduğunuz yerde diz üstü çökün. Deprem anı bitene kadar bu pozisyonunuzu koruyun. Sakinliğinizi korumak adına bu sırada nefes alıp verme tekniklerini deneyebilirsiniz.

Deprem sırasında telefon direkleri, ağaçlar, buzdolabı ve rafların bulunduğu yerden uzak durmanız gerekir. Bu cisimler üzerinize düşerek size zarar verebilir. Etrafınızda eğer sabitlenmiş sağlam bir sandalye var ise sandalyenin ya da masanın altına girebilirsiniz.

Deprem anı geçtikten sonra da elektrik gaz ve su vanalarını kapatın. Isıtıcı var ise bunları kapatın.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.