Türk İşaret Dili Sözlüğüne Dünyadan Yoğun İlgi: 4,5 Milyon Erişim Sağlandı!

Türk İşaret Dili Sözlüğüne Dünyadan Yoğun İlgi: 4,5 Milyon Erişim Sağlandı!
Türkiye'nin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından oluşturulan Türk İşaret Dili (TİD) Sözlüğü, uluslararası alanda büyük bir ilgiyle karşılandı. Güncel Türk İşaret Dili Sözlüğü’ne 4,5 Milyondan fazla Erişim Sağlandı.

Türkiye'nin işitme engellilere yönelik eğitimsel desteklerinden biri olan Güncel Türk İşaret Dili (TİD) Sözlüğü, uluslararası arenada büyük bir ilgi gördü. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın inisiyatifiyle hayata geçirilen bu çevrim içi platform, 150 farklı ülkeden 4,5 milyondan fazla ziyaretçi tarafından kullanıldı.

2017 yılında hizmete sunulan platform, Türkiye'nin dört bir yanından ve Türk İşaret Dili'nin ana dili olarak kullanan 113 bireyin katkılarıyla oluşturuldu. Sözlükte bulunan içerikler video tabanlıdır ve kullanıcılara hem Türk İşaret Dili'nde hem de Türkçe'de sunulmaktadır.

Özellikle işitme engelli öğrenciler, tercümanlar, özel eğitim öğretmenleri ve bu dili öğrenmek isteyenler için vazgeçilmez bir kaynak haline gelen sözlük, 2015 yılında gerçekleştirilen Türk İşaret Dili Araştırma Projesi'nden elde edilen verilere dayanarak hazırlandı. Sözlükte, işitme engellilere Türkçe öğreniminde ve işiten bireylerin Türk İşaret Dili öğreniminde destek olması amacıyla 2.000 sözcük ve bu sözcüklerin 11.428 farklı video örneği bulunmaktadır.

Bu dijital platformun öne çıkan özelliklerinden biri de kullanıcıya videoları farklı hızlarda oynatma seçeneği sunmasıdır. Böylece öğrenenler, istedikleri hızda çalışarak öğrenme sürecini kendi ihtiyaçlarına göre şekillendirebiliyorlar.

Güncel Türk İşaret Dili Sözlüğü'nün uluslararası arenada bu denli ilgi görmesi, Türkiye'nin eğitimsel ve sosyal destek projelerindeki başarısını bir kez daha gözler önüne serdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.