Kiracı Keyfi Yaptığı Harcamaları Mülk Sahibinden Tahsil Edemez

Kiracı Keyfi Yaptığı Harcamaları Mülk Sahibinden Tahsil Edemez
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi tarafından görülen bir davada, kiracı ve mülk sahiplerini yakından ilgilendiren emsal niteliğinde bir karar verildi.

Yargıtay Kararına Göre Kiracı Keyfi Yaptığı Harcamaları Mülk Sahibinden Tahsil Edemez. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi tarafından görülen bir davada, kiracı ve mülk sahiplerini yakından ilgilendiren emsal niteliğinde bir karar verildi. Buna göre; kiracı mülk sahibine gerekli haberleri vermeden keyfi bir şekilde mülke yönelik yaptığı harcamaların parasını, mülk sahibinden isteyemeyecek.

Yargıtay’ın bu kararında etkili olan davada, kiraladığı daireye birçok masraf yapan kiracı, bu masrafları ev sahibinden alamayınca şikayetçi oldu. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne ev sahibinin aleyhinde dava açan kiracı, dava dosyasında yer alan dilekçesinde kiralamış olduğu ev için yaptığı masrafların karşılığını talep etti.

Dava dosyasını inceleyen ve tarafları dinleyen Sulh Hukuk Mahkemesi, davaya konu olan meskenin daire statüsünden çıkarılarak yasaya aykırı bir şekilde davacı tarafından iş yeri olarak kullanıldığını vurguladı. Öte yandan davacının davaya konu olan daireye yönelik yapmış olduğu faydalı ve zorunlu masrafların kendisine ödenmesi talebini reddetti.

Kiracı Keyfi Yaptığı Harcamaları Mülk Sahibinden Tahsil Edemez

Sulh Hukuk Mahkemesi’nin aldığı bu kararda, davacının yaptığı masraftan kaynaklı zararının ispatı için dava dosyasında hiçbir delil öne süremediği gerekçe gösterildi. Davacı reddedilen talebinin karşısında temyiz hakkını kullanarak davayı Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay tarafından yapılan incelemenin ardından dava konusunun tüm detaylarıyla değerlendirilmemesi üzerine dava tekrardan Sulh Hukuk Mahkemesi’nin önüne geldi.

Yerel mahkeme tekrar incelediği dava dosyası hakkında önceden vermiş olduğu kararda direndi. Bunun ardından mahkeme sürecini ele alan Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, emsal niteliğindeki kararını açıkladı.

Kira Sözleşmesi Özel Şartlar Bölümü 3. Maddesi Dikkate Alındı

Yargıtay’ın kararına göre, kiracının yaptığı faydalı masrafların vekâletsiz iş görme hükmüne yönelik olarak kiracı tarafından mülk sahibinden istenebileceği hükmü verildi.

Ancak kira sözleşmesinin özel şartlar bölümü 3. Maddesi gereğince “kiralanan mülkün kiracı tarafından hasarsız ve temiz teslim alınması gerektiği, mülkte yapılan dekorasyon işlemleri için ise kiralayandan yazılı izin alınarak bedelini de kendisi karşılamak üzere kiracı tarafından karşılanması şartı” davacı olan kiracının talebinin reddine karar verilmiştir.

Bu karar neticesinde kira hukuku avukatı ve danışmanlığında emsal karar gereği kiracının vekâletsiz iş görme kapsamında mülke yaptığı masrafların bedellerini mülk sahibinden talep edemez hükmüne varılmıştır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.