Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır, çekişmeli boşanma davasında maddi durum incelemesi, çekişmeli boşanma davasında ilk duruşma nasıl olur, çekişmeli boşanma davası ne kadar sürer

Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır? Çekişmeli boşanma davası açabilmek için evlilik birlikteliğini sonlandırmak isteyen eşler arasında mutlaka bir sebebin bulunması gerekmektedir. Bu sebepler sübjektif gerekçelere dayanabileceği gibi eşlerin yalnızca birisine atfedilecek özel kusurlardan da kaynaklanabilmektedir. Çekişmeli boşanma davalarında evlilik birlikteliğini sona erdirecek sebepler tartışılmakta ve kusurlu olan tarafa kusuru oranında sorumluluklar yüklenmektedir.

Çekişmeli boşanma davası nasıl açılır sorusuna yanıt bulabilmek için çekişmeli boşanma davasının açılmasında dava dilekçesinin önemi büyüktür. Çekişmeli davalar anlaşmalı boşanma davasından farklı olarak boşanma sebeplerini ortaya çıkaran hatalı eşin mahkemede kusurunun ispatlanması temelinde yürütülmektedir. Kusur oranı velayet, mal paylaşımı, nafaka ve boşanma sebebiyle maddi ve manevi tazminata hükmedilmesi noktasında belirleyici rol oynamaktadır.

Çekişmeli Boşanma Dava Dilekçesi Hazırlama

Çekişmeli boşanma davaları eşler arasında evlilik birlikteliğinin bozulmasına neden olan uyuşmazlığın sebeplerinin boşanma davası dilekçesi ile mahkemeye sunulmasıyla açılan davalardandır. Genel sebeplerden olan evliliğin temelden sarsılması, mizaç uyuşmazlığı gibi öznel sebeplerle çekişmeli boşanma davası açılabileceği gibi aldatma, haysiyetsiz yaşam sürme, cana kast gibi medeni kanunda sınırları belirlenmiş özel sebeplere dayanarak da çekişmeli boşanma davası açılmaktadır.

Çekişmeli boşanma dava dilekçesine matbu olarak veya elle hazırlamak suretiyle erişim sağlayabilir ve aile mahkemesine müracaat ederek boşanma davası açabilirsiniz. Dava dilekçesinde mahkemeye sunulacak bilgiler davanın sonucunu etkileyeceğinden bu konuda yeterli bilgiye sahip olunmaması halinde avukatlık bürolarından yardım alınmasında fayda vardır. Boşanma dilekçesinde boşanmaya sebebiyet veren deliller ve olaylar hukuka uygun her türlü ispat vasıtasıyla net ve akıcı bir biçimde dile getirilmeli, boşanma sonucunda istenilen netice ve talepler dilekçenin sonunda mutlaka yazılmalıdır.

Çekişmeli Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer?

Çelişmeli boşanma davaları eşler arasında boşanmanın sonuçlarına dair anlaşmazlık durumlarında ortaya çıkan dava çeşididir. Bu sebeple çekişmeli boşanma davası ne kadar sürer 2019 konusunda detaylı bilgi sahibi olabilmek için her dosya kendi özelinde değerlendirmek gerekmektedir. Dava açılan aile mahkemesinin iş yükü, dosya sayısı gibi faktörlerde davanın sonuçlanma süresini etkileyebileceği gibi tanıkların durumu, bilirkişi talepleri ve diğer dosya kapsamındaki işlemler dava süresini uzatabilmektedir.

Boşanma alanında deneyimli avukatlardan danışmanlık ve hukuki destek alarak çekişmeli boşanma davasının daha hızlı sonuçlanmasını sağlayabilir, boşanmadan sonra oluşacak nafaka, tazminat gibi hukuki durumların lehinize sonuçlanması için bu konuda profesyonel hizmet veren avukatlık bürolarıyla çalışabilirsiniz.

Çekişmeli Boşanma Davası Ücreti Ne Kadardır?

Çelişmeli boşanma davalarında ücret belirlerken her dava kendi özelinde farklı ücretlerle açılmakta ve yürütülmektedir. Boşanma davası açma ücreti 2019 yılında artış göstermekle birlikte tebligat masrafları ve diğer yargılama giderleri ile birlikte en az 1000 TL’lik bir bütçeye gereksinim duyulmaktadır. Bu ücretlere avukatlık ve danışmanlık ücretleri dahil değildir.

Çekişmeli boşanma dosyasında mevcut delillerde yaşanılan hukuki uyuşmazlıklarda bilirkişi ücretleri, tanık ücretleri gibi ekstra giderlerde mahkeme süresince karşılaşılabilecek ücretlerdendir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.