İnsanlık Tarihine Işık Tutan En Önemli Kazı: Göbeklitepe

İnsanlık Tarihine Işık Tutan En Önemli Kazı: Göbeklitepe
Göbeklitepe hangi ilimiz sınırları içindedir, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine Giren Göbekli Tepe, Şanlıurfa Göbeklitepe, Göbeklitepeyi kim buldu.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine girerek dünya çapında adını duyuran Göbeklitepe, insanlık tarihi için en önemli kazılardan bir tanesi olarak gösteriliyor.

Göbeklitepe günümüzden yaklaşık 12 bin yıl önce oluşmuş alana verilen isimdir. Bu alan Fırat ve Dicle nehirleri arasında kalıyor. Dünya tarihinin en büyük keşiflerinden birisi olarak görülen Göbeklitepe’nin açılışı 2019 yılında gerçekleştirilmiştir. Bu yıl, açılıştan dolayı Göbeklitepe yılı olarak kabul edilmiştir.

Şanlıurfa Şehir Merkezinden Tarihi Alana Ulaşım Sağlamak Mümkün

Göbeklitepe en eski tapınak merkezleri arasında yer alıyor. Bu nedenle hem yerli ziyaretçiler hem de yabancı turistler bölgeyi yılın her zamanı ziyaret ediyor. Bölge Şanlıurfa şehrinin 15 kilometre doğusunda bulunuyor. Şanlıurfa merkezinden taksi ile ya da toplu taşıma kullanarak kısa sürede Göbeklitepe’ye ulaşım sağlayabilirsiniz.

Göbeklitepe hangi ilimiz sınırları içindedir ; Şanlıurfa

Göbeklitepe’de Bulunan Tapınaklar Dünya’daki En Eski Tapınaklar Arasında Yer Alıyor

Göbeklitepe’nin 12 bin yıl kadar önce inşa edildiği biliniyor. Yapılan kazılardan bölgede yer alan yapıların yerleşim amaçlı kullanılmadığını gösteriyor. Göbeklitepe toplam 20 tane bu yapılardan bulunuyor ve kuvvetli bir ihtimalle dini amaçlı olarak yapıldığı tahmin ediliyor. Bu tapınakların dünyanın ilk tapınakları arasında yer aldığı düşünülüyor.

Göbeklitepe hangi döneme ait : M:Ö 9600 Neolitik dönemine ait 12 bin yıl öncesini kapsamaktadır.

Sütunların İnsan Tasviri Olduğu Düşünülüyor

Taş devrinden kaldığı bilinen bu yapılar, yapılış biçimi olarak T şeklindedir ve bütün tapınaklarda aynı özellik göze çarpar. Tapınakların merkezinde iki tane T biçiminde karşılıklı yer alan sütunlar dikkat çekiyor. Sütunların boyutu 3 ila 6 metre asında değişiyor. Bu sütunların insanı tasvir etmek amacı ile kullanıldığı düşünülüyor çünkü; sütunun üzerinde kol ve el tasvirleri yer alıyor. Sütunda aynı zamanda hayvanları gösteren semboller de yer almakta.

Schmidt, Göbeklitepe’yi İnsanların Doğa Hükmedicisi Olma Çabası Olarak Görüyor

Alman arkeolog Klaus Shmidt öncülüğünde ortaya çıkarılan Göbeklitepe hakkında, Schmidt insanoğlu’nun doğanın bir parçası olmaktan çok, doğanın hükmedicisi olmak istediği için Göbeklitepe’yi ortaya koyduğunu düşündüğünü söylemiştir. Çok sayıda bulunan yuvarlak yapıların yalnızca 6 tanesinin ortaya çıkarıldığı ve hala çalışmaların devam edildiği biliniyor.

Göbeklitepeyi kim buldu: Alman arkeolog Klaus Shmidt

İnsanlık Tarihine Işık Tutan En Önemli Kazı olan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine Giren Göbeklitepe geçmişe dair önemli bilgileri kapsamaktadır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.